Türkiye’de resmi gönüllülüğün düşük olma nedenleri: üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma - Erdoğmuş, Zeynep (My University, 2016)
TÜRKİYE’DE RESMİ GÖNÜLLÜLÜĞÜN DÜŞÜK OLMA NEDENLERİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Türkiye’de bugüne dek resmi gönüllülük kapsamında gerçekleştirilmiş olan çalışmalarda, resmi gönüllülük sıralamasında Türkiye’nin son sıralarda yer alacak kadar düşük seviyede resmi gönüllülük uygulamasına sahip olma nedenleri oldukça nadir konu alınmıştır. Türkiye’de resmi gönüllülüğü motive eden unsurların daha önceden farklı araştırmalar tarafından ele alınmış olduğu göz gönünde bulundurulduğunda, resmi gönüllülüğün neden düşük olduğu sorusuna cevap aramanın gönüllülük alanına uygulama ve teoriye yönelik tamamlayıcı bir katkı sağlayabileceği düşünülmüştür. Ülke ve dünya çapında gerçekleştirilmiş birçok sıralaması sonuçlarına bakılarak, Türkiye’de resmi gönüllülüğün bu denli düşük olması ile Türkiye’nin ekonomik koşulları, toplumun eğitim seviyesi, dinin algılanma ve uygulanma biçimi, yönetim şekli ve resmi gönüllülüğün teşvik edilme düzeyi ile tek başına genellenebilir ilişkilere sahip olmadığı görülmüştür. Bu nedenden ötürü konu ile ilgili Türkiye özelinde detaylı bir araştırmanın yürütülmesinin gerekli olduğu düşünülmüş, bunun için Türkiye'nin en kalabalık öğrenci nüfusuna sahip şehri olan İstanbul ilindeki üniversitelerde sosyal bilimler alanında eğitim gören gençler ile odak grup görüşmeleri düzenlenmiştir. Araştırmanın amacı genellenebilir sonuçlar elde etmektense görüşülen 52 öğrencinin her birinin bugüne dek herhangi bir resmi gönüllü faaliyette bulunmamış olmalarının nedenlerini derinlemesine analiz etmek ve büyük çerçeveye dair bir fikre sahip olabilmek olmuştur. Yapılan odak grup görüşmeleri neticesinde katılımcıların bugüne dek gönüllü faaliyette bulunmama nedenlerinin sivil toplum kuruluşları ve gönüllü algıları, içinde bulundukları çevresel koşullar, sahip oldukları birtakım kişilik özellikleri, ihtiyaç sahibi kişileri algılayış biçimleri ve örgütle olmaktansa bireysel hareket etme istekleri ile ilişkili olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Bu bilgi ışığında Türkiye’de resmi gönüllülük alanında geliştirilmeye açık olan alanların saptanabilmesi ve konu ile ilgili bir bilincin oluşmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimler : Resmi Gönüllülük, Gönüllü Algısı, Gönüllü Olmama Nedenleri

THE REASONS WHY VOLUNTEERISM IS LOW IN TURKEY: A STUDY ON UNIVERSITY STUDENTS In the studies that have been done so far on volunteering in Turkey, the reasons why Turkey has very low volunteerism practice and fallen to the bottom line among all other countries at volunteerism alignment has been rarely studied. The factors that motivate people to volunteer have been the focus point of several studies; that’s why it has been thought that studying the reasons why volunteerism is low in Turkey would have a supplementary contribution to the practical and theoretical ways of understandings of volunteerism in Turkey. By considering the results of related global index alignments, it has been seen that there is no direct and generalizable relation between the reasons of low volunteerism practice in Turkey and the country’s economic circumstances, the society’s education level, religion, civil order, and the level how much volunteering is encouraged in the society. For this kind of a study, university students studying at social sciences in Istanbul have been interviewed within focus group meetings. Instead of attaining some generalizable results, the main aim of the study is to profoundly analyze the reasons why 52 participants in focus groups have not volunteer through all their lives. As a result of the focus group meetings, the reasons why participants have never volunteered before are mostly related with the way they perceive non-governmental organizations and volunteers, the environmental circumstances that they are surrounded, the personalities they have, their understandings of a ‘needer’ concept, and their willingness to help others individually, not collectively. Volunteerism, Perception on Volunteering, Reasons Not To Volunteer
Keywords: Projeler; Sosyal hizmet ve gönüllülük faaliyetleri; Sosyal sorumluluk; Türkiye; Üniversite öğrencileri