Müzik öğretmenlerinin web 2.0 araçları kullanımı yetkinliğinin incelenmesi (İstanbul ili) - Güner, Eda (My University, 2024)
Müzik öğretmenlerinin Web 2.0 araçları kullanım yetkinliğinin incelenmesi, çağdaş eğitim anlayışında büyük bir öneme sahiptir. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve dijitalleşmenin artmasıyla birlikte, Web 2.0 araçları eğitimde etkileşimli ve yenilikçi yöntemlerin kapılarını aralamaktadır. Bu araçların etkili kullanımı, müzik öğretmenlerinin öğrencilere daha zengin ve çeşitli öğrenme deneyimleri sunmalarını sağlayacaktır. Öğrencilerin müziğe olan ilgisini artırmak, onların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek ve bireysel öğrenme süreçlerini desteklemek amacıyla Web 2.0 araçları önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İstanbul’da özel ve devlet okulunda görev yapan 110 müzik öğretmeni için Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliğinin demografik ve genel özellikler açısından değerlendirilmesidir. Tarama yöntemi ile yapılan bu araştırmanın evreni, Türkiye’de devlet ve özel ortaöğretim kurumlarında görev yapan müzik öğretmenleridir. Örneklem ise, İstanbul ilinde görev yapmakta olan toplamda 110 müzik öğretmeninden oluşmaktadır (devlet öğretmeni n=55, özel okul öğretmeni n=55). Web 2.0 araçları kullanım yetkinliği ölçeği (WAKYÖ) ölçeğine katılımcıların geneli “2,38” genel cevap ortalaması ile “nadiren” yönünde cevap vermiştir. Analizlerde normal dağılım sağlandığı için parametrik yöntemler kullanılmıştır. Cinsiyet, yaş, mezun olunan okul, çalışılan kurumda teknolojik imkana sahip olma, yabancı dil seviyesi, gelir düzeyi açısından anlamlı Web2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği puanı için anlamlı farklılık elde edilmemiştir (p>0.05). Buna karşılık; çalışılan okul açısından özel okul öğretmenleri, teknolojik eğitim alma açısından eğitim alan grup, teknoloji alanında mesleki olarak kendini yeterli bulma açısından kendini tamamen yeterli gören grup, çalışma süresi açısından 6-10 yıl çalışanlar, bilgisayar kullanım düzeyi açısından oldukça sık kullananlar, müzik teknoloji ve yazılımlarını kullanım düzeyi açısından oldukça sık kullananlar anlamlı şekilde yüksek Web 2.0 araçları kullanım yetkinliğine sahiptir. Müzik öğretmenlerinin bu araçları yetkin bir şekilde kullanmaları, eğitimde teknoloji entegrasyonunun başarısını ve sürdürülebilirliğini artırarak, eğitim kalitesini yükseltecektir. Bu nedenle, müzik öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliğinin incelenmesi, hem öğretmenlerin profesyonel gelişimi hem de öğrencilerin öğrenme deneyimlerinin zenginleşmesi açısından kritik bir konudur.

Investigating the competence of music teachers in using Web 2.0 tools holds significant importance in contemporary education. With the rapid advancement of technology and the increase in digitalization, Web 2.0 tools open doors to interactive and innovative methods in education. Effective use of these tools allows music teachers to offer richer and more diverse learning experiences to students. Web 2.0 tools provide important opportunities to enhance students' interest in music, develop their creative thinking skills, and support their individual learning processes. The aim of this study is to evaluate the competency in using Web 2.0 tools of 110 music teachers working in private and public schools in Istanbul in terms of demographic and general characteristics. This research, conducted using the survey method, targets music teachers working in public and private secondary education institutions in Turkey. The sample consists of a total of 110 music teachers working in Istanbul (public school teachers n=55, private school teachers n=55). Participants responded to the Web 2.0 Tool Usage Competency Scale (WAKYÖ) with an overall average score of 2.38, indicating they rarely use these tools. Parametric methods were used in the analyses due to the normal distribution of data. There were no significant differences in Web 2.0 Tool Usage Competency scores regarding gender, age, the school graduated from, having technological facilities at the workplace, foreign language proficiency, or income level (p>0.05). However, significant differences were found in favor of private school teachers, those who received technological training, those who considered themselves fully competent in technology, those with 6-10 years of work experience, those who frequently used computers, and those who frequently used music technology and software. The competent use of these tools by music teachers will enhance the success and sustainability of technology integration in education, thereby improving the quality of education. Therefore, investigating the competency of music teachers in using Web 2.0 tools is a critical issue for both the professional development of teachers and the enrichment of students' learning experiences.
Examination of music teachers’ competencies for using web 2.0 tools
Keywords: Istanbul (Turkey); İstanbul (Türkiye); Music; Music Education; Music teachers; Müzik; Müzik Eğitimi; Müzik öğretmenleri; Öğrenim ve Öğretim; Study and Teaching; Web 2.0 Araçları; Web 2.0 Tools