İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfının medyaya bakışındaki dönüşüm ve günümüzdeki medya kullanım pratikleri - Çelik, Mahmut (My University, 2021)
ÖZETİSMAİLAĞA CAMİİ İLİM VE HİZMET VAKFININ MEDYAYA BAKIŞINDAKİ DÖNÜŞÜM VE GÜNÜMÜZDEKİ MEDYA KULLANIM PRATİKLERİTürkiye’deki toplumsal hayata tesir gücü yönünden en etkili dini gruplardan biri olan İsmailağa Câmiası, geçmiş yıllarda özellikle “tarikat, din ve irtica” gibi konuların öne çıkarıldığı sansasyonel haberlerle medyada sıklıkla yer almış olsa da esasında medyaya her yönden mesafeli olmayı tercih etmiş olan bir dini gruptur. Bununla beraber, 2000’li yılların ardından bu mesafenin giderek azaldığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı İsmailağa Câmiası’nın medyaya bakışında görülen bu şaşırtıcı değişimin sebeplerini saptamak ve günümüzdeki medya kullanım pratiklerini analiz etmektir. Geçmişte medyadan hangi sebeplerle uzak durulduğu bugün ise hangi gerekçelerle bu mesafenin gitgide ortadan kalktığı, gözlemlenen farklılaşmanın topyekün bir dönüşüm olup olmadığı ve câmiada ne düzeyde benimsendiği araştırmanın odak noktasını oluşturmaktadır.

ABSTRACTTRANSFORMATION IN ISMAILAGA MOSQUE SCIENCE AND SERVICE FOUNDATION’S VIEWPOINT OF THE MEDIA AND ITS MEDIA USAGE PRACTICESIsmailağa community is one of the most influential religious groups in terms of its impact on social life in Turkey. In the past years, it has been frequently featured in the media with sensational news, especially on topics such as sects, religion and fundamentalism. In fact, it is a community that has strived to be distant from the media in every way. It has been observed that this distance has gradually decreased after the 2000s. The aim of this study is to analyze the reasons for this transformation in Ismailağa Community’s viewpoint of the media and its media usage practices. The reasons for its avoidance of the media in the past and the reasons for its acceptance of the media and media tools today, whether the observed differentiation is a total transformation and to what extent it is adopted in the community are discussed in detail in this study.
Keywords: Cemaat; Community; Digital media; Dini açıdan; Interpersonal communication; Interpersonal relations; Ismailağa Community; İsmailağa; İsmailağa Câmiası; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası ilişkiler; Media; Media and Religion; Mediatization; Medya; Medya ve Din Ismailağa; Medyatikleşme; Order; Religious aspects; Sayısal medya; Social aspects; Sosyal yönleri; Tarikat; Tasavvuf