Üremeye yardımcı tedavi merkezlerinin hukuki sorumluluğu - Alişan, Sümeyye Miraç (My University, 2020)
Tıbbi gerekçelerle doğal yollardan çocuk sahibi olamayan veya doğalyollardan çocuk sahibi olmayı tercih etmeyen kişiler artık üremeye yardımcı tedaviyöntemlerine sıklıkla başvurmaktadır. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonraüremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin uygulaması ve kapsamı hızla artmış; teknolojikgelişmeler de bu hızlanmayı perçinlemiştir. Elbette bu yöntemlerin uygulanması tıbbimüdahale kavramı kapsamında değerlendirildiğinden, uygulama esaslarının hukukîçerçevede belirlenmesi ve belirli kurallar koyulması da zorunlu hâle gelmiştir. Busebeple ülkemizde de 2014 yılında Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve ÜremeyeYardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmelik üremeyeyardımcı tedavi yöntemlerinde uyulması gereken kurallara dair genel bir çerçeveçizmektedir. İşte bu çalışmamızda konuyu düzenleyen güncel Yönetmelik hükümlerikapsamında, ilk bölümde üremeye yardımcı tedavi kavramının ne olduğu, buyöntemlerin uygulanması sebebiyle ortaya çıkabilecek soybağı sorunlarının nelerolduğu irdelenecektir. İkinci bölümde ise üremeye yardımcı tedaviyi uygulayanmerkezlerin sağlık hukukunun ve ilgili mevzuatın gerektirdiği kurallara uymamasıdurumunda hukukî sorumluluğunun kapsamı değerlendirilecek, üçüncü bölümde ise busorumluluktan kaynaklanan tazminat yükümlülüğü hakkında bilgi verilecektir.

People who are not able to have or don’t want to have a baby with natural way apply to the assisted-reproduction treatments frequently. Especially after the second half of 20th century, application of assisted-reproduction treatments has increased rapidly and technological advancements have intensified this increase. Surely, as these treatments are evaluated as medical intervention, it has become compulsory to create a legal framework for the fundamentals of these treatmets and to impose some legal rules. As a consequence, Regulation for Assisted Reproduction Treatments and Asssited Reproduction Treatment Centers have made in 2014. This Regulation creates a general framework for the rules that must be attended while these treatments are applied. At this work in the first chapter, the concept of assisted reproduciton treatments and problems of paternity derive from these treatments will be examined under the rules of the Regulation. In the second chapter, legal responsibility of the assisted reproduction centers comes from the breach of rules of health law and relevant codes. In the third chapter, information will be given about the compensation obligation derives from the legal responsibility
Keywords: Contractual Liability; Haksız Fiil Sorumluluğu Assisted-reproduciton treatments; Kamu hukuku; Medical Intervention; Paternity; Public law; Soybağı; Sözleşmesel Sorumluluk; Tıbbi Müdahale; Tort Liability; Yardımcı Üreme Teknikleri