Medya işletmelerinde ücret politikaları, iş tatmini ve verimlilik: konuya ilişkin bir uygulama - Topçuoğlu, Doruk (My University, 2016)
MEDYA İŞLETMELERİNDE ÜCRET POLİTİKALARI, İŞ TATMİNİ VE VERİMLİLİK: KONUYA İLİŞKİN BİR UYGULAMA Ücretler her işletme ve ülkenin ekonomik, sosyal ve hukuki yapılarına bağlı olarak çeşitli şekillerde belirlenmektedir. Emeğin üretime kattığı değer karşılığında ödenen bedel olarak tanımlanan ücret açısından, içinde bulunulan durumu olması gereken duruma dönüştürücü düzenlemeler olan ücret politikaları, iş tatmini ve işgörenin verimliliğinden hem etkilenmekte hem de bu faktörlere etki etmektedir. Bu bağlamda ücret - iş tatmini ve ücret - verimlilik ilişkisi hem ulusal ekonomi hem de işletme ekonomileri açısından önem taşımaktadır. Medya işletmeleri diğer işletmeler gibi kar elde etmek amacıyla kurulmuş ve diğer işletmelerle temel ortak özelliklere sahip olan sosyal yönü ağır basan işletmelerdir. Medya işletmeleri için de, hem önemli bir maliyet unsuru hem de amaçlarına ulaşma ve stratejilerini gerçekleştirmeleri için önemli bir araç olan ücret, iş tatmininin ve iş tatmininin doğal sonucu olarak görülebilecek olan verimliliğin en önemli bileşeni konumundadır. Bu tez çalışmasında, işletmelerde uygulanan ücret politikaları, uygulanan ücret politikalarının işgörenlerin iş tatmini ve verimliliğiyle olan ilişkisi incelendikten sonra, medya işletmelerinde uygulanan ücret politikalarının medya sektöründeki işgörenlerin iş tatmini ve verimliliklerine etkisini ölçmek amacıyla anket uygulaması yapılmıştır. Bu bağlamda; birinci bölümde medya işletmeleri, medya işletmelerinin genel özellikleri ve çeşitleri, ikinci bölümde ücret kavramı ve ücret politikaları, üçüncü bölümde ücretin iş tatmini ve verimlilik ile ilişkisi ele alınmaktadır.

WAGE POLICY, JOB SATİSFACTİON AND PRODUCTIVITY AT MEDIA ORGANİZATIONS: A RESEARCH RELATED TO THE TOPIC Wages are determined in various ways depending on the social, legal and economical structure of every adminiastration and country. Wages policies, in terms of wages defined as the amount paid in exchange for the value added by labor in production, are transforming the state regulations should be made within the state. In this respect, relationship between wage – job satisfaction and wage – productivity is important for both the national economy and the economy of administration. Media businesses having basic common features with other businesses are established in order to profit as other businesses and its social aspect is stronger. For media businesses also, wage is important cost element to realize objectives and strategies. It is the most important component of the job satisfaction and productivity which is the result of job satisfaction. This thesis focuses on wages policies applied in organizations, relationship between wages policies, job satisfaction an productivity and survey for employees in media sector. In this case, the first part focuses on the media organizations, general features of the media organizations and types, the second part focuses on wage and wage policiy and the third part focuses on influence of wage to job satisfaction and productivity.
Keywords: Kitle iletişim araçları ve işletme; Yönetim