Sivil toplum kuruluşlarının faaliyet alanlarının örgüt kültürü ve liderlik stillerine etkisi - Doğan, Şerife Tuğçe (My University, 2019)
ÖZETSİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ FAALİYET ALANLARININ ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE LİDERLİK STİLLERİNE ETKİSİGünümüzde Sivil Toplum Kuruluşları, ülkemizde ve uluslararası alanda günden güne önemini arttıran ve birçok çalışma sahasında etki alanlarını genişleten önemli bir rol üstlenmektedir. Durum böyleyken STK’lar, yönetim ve organizasyon alanında da profesyonelleşme ihtiyacı hissetmekte ve bu alanda yapılan akademik çalışmalar ilgiyle takip edilmektedir. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı, sivil toplum kuruluşlarının faaliyet alanlarının örgüt kültürü ve liderlik stilleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Farklı faaliyet alanlarına sahip STK’ların kendi içerisinde liderliğin ve örgüt kültürü modellerinin keşfi araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda sağlık, eğitim, gençlik, insani yardım ve kadın konularında çalışmalar yürüten 16 STK temsilcisiyle birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; farklı faaliyet alanlarına sahip sivil toplum kuruluşlarının örgüt kültürü ve liderlik stillerini etkilediğine dair bulgular tespit edilmiştir.

ABSTRACTTHE EFFECT OF NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS AREAS OF ACTIVITY ON ORGANISATIONAL CULTURE AND LEADERSHIP STYLESNowadays, Non-Governmental Organizations play an important role in increasing their importance in our country and internationally and expanding the sphere of influence in many fields of study. In this respect, non-governmental organizations feel the need for professionalization in the field of management and organization, and academic studies in this field are followed with interest. The aim of this study is to investigate the effects of the activities of non-governmental organizations on organizational culture and leadership styles. The exploration of leadership and organizational culture models of NGOs with different fields of activity is the basis of the research. In this context, interviews were also held with 16 NGO representatives who conduct studies on health, education, youth, humanitarian aid, and women. As a result of the research; findings of non-governmental organizations with different fields of activity affected organizational culture and leadership styles.
Keywords: Areas of Activity; Faaliyet Alanları; Kar Amacı Gütmeyen Organizasyonlar; Leadership; Liderlik; Non-governmental organizations; Non-Profit Organizations; Organizational Culture; Örgüt Kültürü; Sivil Toplum Kuruluşları; Sivil toplum örgütleri; STK; Third Sector; Üçüncü Sektör Non-Governmental Organizations