Metal filament takviyeli çekirdek ipliklerden üretilmiş kumaşların mekanik ve elektromagnetik özellklerinin incelenmesi - Can, Meliha (My University, 2008)
METAL FİLAMENT TAKVİYELİ ÇEKİRDEK İPLİKLERDEN ÜRETİLMİŞ KUMAŞLARIN MEKANİK VE ELEKTROMAGNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışma; gün geçtikçe kullanımları artan mobil haberleşme sistemleri, elektronik cihazlar ve benzeri kaynaklardan yayılan Elektromagnetik dalgalar ve bunların insan sağlığı üzerindeki etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. Burada amaç, özel yapılı tekstil malzemeleri kullanarak Elektromagnetik etkileri en aza indirgemektir. Bu projede bakır metal filament takviyeli çekirdek ipliklerden üretilmiş kumaşların mekanik ve elektromagnetik özellikleri incelenmiştir. Öncelikle metal lifler incelenmiş daha sonra Elektromagnetik dalgalar hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Çeşitli yöntemlerle üretimi yapılmakta olan metal takviyeli çekirdek iplikler için kullanılan modifiye edilmiş ring iplik eğirme makinesinde, metal iplik üretimi sistemine yer verilmiştir. Bu çalışmada; Ne8, Ne12, Ne15 ve Ne 18 olmak üzere dört farklı numarada %100 pamuk iplikleri üretilmiştir. Çekirdek ipliklerin üretiminde, 60 mikron çapa sahip bakır filament çekirdek eleman olarak kullanılmıştır. Çekirdek iplikler yine Ne8, Ne12, Ne15 ve Ne 18 olmak üzere dört farklı numarada üretilmiştir. Bu ipliklerin üretilmesinde 6 iğli SUESSEN marka laboratuar tipi iplik makinesi kullanılmıştır. İpliklerin üretiminde iğ devri 5500 dev/ dakika olarak belirlenmiştir. Üretilen ipliklerden; 4 pus çapında, inceliği E14 olan Komet marka çorap örme makinesi kullanılarak örme kumaşlar üretilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar iki grupta toplanmaktadır. Bunlar Mekanik testlerlerden elde edilen sonuçlar ve Elektromagnetik testlerden elde edilen sonuçlardır. Mekanik test sonuçlarında; ipliklerin mukavemet ve uzama değerlerinde %100 pamuk ipliklerinin daha yüksek değere sahip olduğu, ipliklerin büküm değerlerinde çekirdek ipliklerin daha fazla büküme sahip olduğu, çekirdek ipliklerin tüylülüklerinin daha yüksek olduğu, %100 pamuk ipliğinden üretilmiş kumaşların daha fazla gramaja sahip olduğu, %100 pamuk ipliklerinden üretilmiş kumaşların kalınlıklarının daha fazla olduğu, Çekirdek ipliklerden üretilmiş kumaşların boncuklanma kötü olduğu, kumaşların aşınma testlerinde %100 pamuk ipliklerinden üretilmiş kumaşların daha iyi bir değere sahip olduğu ve kumaşların patlatma testlerinde çekirdek ipliklerden üretilmiş kumaşların daha iyi patlatma performansına sahip olduğu tespit edilmiştir. Üretilen kumaşların Elektromagnetik özellikleri MIL-STD-285 standardına göre tespit edilmiştir. Bu testlerde kumaşlar tek ve çift kat olmak üzere sütun ve satır yönleri ayrı ayrı teste tabi tutulmuştur. Bu testlerde kumaşların Elektromagnetik Kalkanlama Etkinliğinin (EMSE); iplik numaraları arttıkça azaldığı, sütun yönü kalkanlama etkinliliğinin satır yönüne göre daha fazla olduğu ve tek kat kumaşın kalkanlama etkinliliğinin çift kata göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir

INVESTIGATION OF MECHANICAL AND ELECTROMAGNETIC CHARACTERISTICS OF THE FABRICS MADE OF METAL FI This study has been designed with the aim of decreasing the effects of the electromagnetic waves emitted by the increasing use of mobile communication systems, electronic devices and such devices. The aim here is to diminish this effect to minimum by using specially produced textile products. In this work, the characteristics of the material made from copper filament supported core yarns. First of all, metal fibers have been examined, and then, general information has been given about electromagnetic waves. In the modified ring yarn spinning machine, which is used to produce metal supported core yarns, metal yarn production system has been identified. Through this work, Ne8, Ne12, Ne15, and Ne18, four different size % 100 cotton yarns have been produced. During the production of the core yarns, copper filament core element with 60-micron diameter has been used. Core yarns are again chosen in Ne8, Ne12, Ne15, and Ne18 sizes. When producing these yarns, SUESSEN lab type yarn machine with 6 spindles has been used. Spindle speed of 5500 rpm has been chosen. Out of the yarns produced, knitting fabrics with 4 pus diameter, with the thinness of E14, has been produced with Komet socks knitting machine. The results that we have obtained in this study have been collected in two groups. These are the results of mechanical tests and those from electromagnetic tests. In the results of the mechanical tests it has been found out that resistance and elongation values are higher in %100 cotton yarns, twisting values of the yarns are greater in core yarns, core yarns have higher hairiness, %100 cotton yarns weigh more, %100 cotton yarns have worse pilling, in the durability tests, materials produced from %100 cotton yarns have better values, and materials produced from core yarn better bursting strength performance. Electromagnetic characteristics of the produced material have been determined according to the MIL-STD-285 standard. In these tests, the materials were examined in different course and wale lines with one and two plies. In these tests it has been seen that Electromagnetic Shielding Effectiveness (EMSE) of these materials has been seen better as the yarn sizes decrease, towards the course line shielding effect is better that towards the wale lines and single ply material has better shielding effect than double ply.
Keywords: İplikler; Kumaşlar; Tekstil Eğitimi