HABERMASÇI BURJUVA KAMUSALLIĞININDEMOKRATİK İÇERİĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı kamusallık düşüncesinin Jürgen Habermastarafından ele alınış biçiminin toplumsal varoluşu barışçıllaştırma yönündeiletişimsel bir düzenek şeklinde kavranabilecek demokrasi ile olan ilişkisininniteliğini sorgulamaktır. Bu bağlamda, öncelikle incelemenin kuramsalyapısını oluşturan demokrasi kavramından bahsedilecek, ardındanHabermas’ın kamusallık düşüncesi ortaya konarak burjuva kamusallığıkavramsallaştırmasının günümüz toplumsal gerçekliğinde demokratik biriçerik arz edip etmediği sorgulanacaktır. Çalışmada, aynı zamanda, çağcıldemokrasi anlayışına temel oluşturan eşit tanınma sisteminin, her ne kadarprosedürel olarak eşit katılım ve özgür söyleme dayanan bir müzakereortamının kurumsallaşması yönünde radikal bir adım olduğu öngörülse de,Habermasçı kamusallık anlayışında sınırlı bir kapsayıcılığa sahip olduğuvurgulanacaktır

The aim of this study is to questionize the qualification of the relationship between the Habermasian thought of publicity and democracy which can be considered as a communicational mechanism directed to bring peace to social existence. In this context, firstly the term of democracy which constitutes the theorical form of the study will be mentioned, then Habermas’ publicity thought will be exhibited and it will be questionized that whether the theorization of bourgeous publicity finds a democratic response in today’s social reality or not. In this study, at the same time, it will be emphasized that equal recognition system, which provides a basis for contemporary democracy understanding and wihch can be foreseen as a radical step towards institutionalization of negotiation enviorement depending on procedurally equal participation and free speech, has a limited comprehensiveness in Habermasian public sphere understanding. Key Words: Democracy, bourgeous publicity, equal recogniti
Democratic Content of Habermasian Bourgeous Publicity