Çocuk, savaş ve Ortadoğu (Suriye örneği) - Arslan, Hilal (My University, 2018)
Suriye, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Orta Doğu’nun kalbi konumundadır. Eski çağlardan beri karışıklık içinde olan Orta Doğu’nun kaderi Suriye’ye de yansımıştır. Suriye, tarihinin her döneminde dikkat çeken bir ülke olmuştur. Stratejik konumu, Akdeniz’e kıyısının olması, petrol ve doğalgazının olması onun en cazip özelliklerindendir.2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş Suriyelileri özellikle de çocukları fazlasıyla mağdur etmiştir. Binlerce çocuk hayatını kaybederken milyonlarcası hayatını başka ülkelerde idame ettirmek zorunda kalmıştır. Suriye iç savaşındaki çocuklar ölümün yanı sıra yaralanma, sakat kalma, cinsel istismar gibi durumlarla da karşı karşıya kalmışlardır. Savaşta ağır bedeller ödemek zorunda kalan Suriyeli çocuklar, şu an kayıp bir nesil olmanın tehlikesini yaşamaktadırlar. Çocuk asker kullanımı, Suriye iç savaşında tüm tarafların başvurduğu bir yöntem haline gelmiştir. Savaşın 7 yıldır sürüyor olması tarafları daha fazla ve daha ucuz asker kullanmaya itmiştir. Bu da rejim ve örgütlerin askerleri arasında çocuk asker sayısını arttırmıştır. Araştırmada çocuk askerlerle ilgili yapılan uluslararası çalışmalara yer verilmiş ve yapılan çalışmaların yetersiz olduğu görülmüştür.

Syria is located at the heart of the Middle East which has hosted many civilizations. The fate of the Middle East, which has been in a state of constant turmoil since ancient times, has also been reflected in Syria.Syria has become a prominent country in every period of its history. Its most remarkable features include its strategic position, the proximity to the Mediterranean, and oil and natural gas reserves. Syrians, especially children, have been harshly victimized by the civil war that started in Syria in 2011. Thousands of children passed away and millions have been forced to survive in other countries. Apart from death, children facing the Syrian civil war have also suffered from injuries, disabilities, and sexual abuse. Thus, Syrian children have been made to suffer the terrible cost of the war and now face the danger of being a lost generation. The recruitment of child soldiers has become a method used by all parties of the Syrian civil war. The fact that the war has been going on for 7 years has forced the parties to recruit more and cheaper soldiers. This situation has led to an increase in the number of child soldiers in the soldiers of the regime and organizations. This study explored international work on child soldiers and found that efforts are inadequate.
Keywords: 2000-; 21. yy; 21st century; Child Soldier; Children and war; Children in Syria; Civil War, 2011-; Çocuk Asker; Çocuklar ve savaş; Etkileri; History; Influence; İç savaş, 2011-; Middle East; Middle East and Children; Mülteci çocuklar; Orta Doğu; Orta Doğu ve Çocuk; Politics and government; Refugee children; Savaş ve Çocuk; Siyaset ve yönetim; Suriye; Suriye’de Çocuk; Syria; Tarih; War and Children