Karbon nanolifler üzerinde triflupromazin hidroklorür adsorpsiyonunun incelenmesi - Tulay, Emine Ceren (My University, 2020)
Bu tez çalışmasının amacı karbon nanolifler üzerinde triflupromazin hidroklorür adsorpsiyonunun incelenmesidir.Adsorpsiyon çalışmaları farklı başlangıç derişimi, çalkalama süreleri, sıcaklıklar ve pH değerleri kullanılarak yürütüldü. Adsorpsiyon deneylerinde kesikli adsorpsiyon yöntemi kullanıldı ve adsorpsiyon sırasında ya da sonrasında alınan numuneler UV-Görünür alan spektrofotometresi kullanılarak ölçüldü. Önceden hazırlanmış kalibrasyon eğrileri yardımı ile numunelerin derişimleri hesaplandı. Yapılan her deney en az üç kez tekrarlandı. Kinetik veriler Lagergen birinci derece ve Yalancı ikinci derece hız denklemleri kullanılarak modellendi. Denge verileri Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri ile modellendi. Deneysel sonuçlara göre, karbon nanolifler triflupromazin hidroklorür adsorpsiyonu için elverişlidir ve adsorpsiyon sürecinin hızlı olması avantaj sağlamaktadır.

The objective of this thesis was to investigate adsorption of triflupromazine hydrochloride on carbon nanofibers.Adsorption studies were done with various starting concentrations, shaking times, temperatures and pH values. Adsorption experiments were done by using batch adsorption method and samples were measured by a UV-Visible spectrophotometer whether during adsorption or after adsorption. The concentrations of the samples were calculated by using calibration curves. Each experiment were repeated at least three times. The adsorption kinetics data was modelled by using Lagargren first order and Pseudo-second order equations. Equilibrium data was modelled by using Langmuir and Freundlich adsorption isotherms.According to the results, carbon nanofibers were effective for the adsorption of triflupromazine hydrochloride and the fast adsorption process provides an advantage.
Keywords: adsorpsiyon; adsorption; carbon nanofibers; Chemistry; karbon nanolifler Triflupromazine hydrochloride; Kimya; nanomalzemeler; nanomaterials; Triflupromazin hidroklorür