Deneysel diyabette döteryumu azaltılmış su tüketiminin eritrosit ve pankreas antioksidan-oksidan sistem parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi - Çolak, Arif (My University, 2010)
DENEYSEL DİYABETTE DÖTERYUMU AZALTILMIŞ SU TÜKETİMİNİN ERİTROSİT VE PANKREAS ANTİOKSİDAN – OKSİDAN SİSTEM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Diyabetes mellitus, hiperglisemi ve insülin salınımının azalması veya etkisini kaybetmesi ile karakterize metabolik bir hastalıktır. Kan glukoz ve lipit düzeyinde gözlenen artış sonucu oluşan oksidatif stres, diyabetin komplikasyonlarının gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Döteryumu azaltışmış su (DDW), kanser araştırmalarında tümör hücrelerinin çoğalmasında inhibe edici etkiye ve sağlıklı hücre zar yapısında hasara karşı koruyucu etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda, DDW nin oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkisi araştırıldı. STZ nin (35 mg/ kg) intraperitoneal enjeksiyonu ile diyabet oluşturuldu. Diyabet oluşumuna takiben ve diyabet oluşumundan 10 gün önce DDW içme suyu olarak verildi. 30 gün sonunda alınan kan örneklerinde şeker ölçüldü ve eritrosit hemolizatları hazırlandı. Pankreas ve eritrosit örneklerinde lipid peroksidasyon, glutatyon (GSH) düzeyleri ile, glutatyon-S-transferaz, süperoksid dismutaz ve katalaz enzim aktiviteleri tayin edildi. Sonuç olarak çalışmamızda 30 ve 40 günlük süre ile 85 ppm lik DDW tüketiminin eritrosit ve pankreas oksidan-antioksidan sitem parametreleri üzerine farklı etkileri saptandı. Net etkisi GSH üzerine oldu. Hem kontrol hemde diyabetik gruplarda eritrosit ve pankreasda GSH düzeylerinde artmaya neden oldu. Kullanılan DDW konsantrasyonun ve kullanım süresinin bu etkilerin oluşmasında önemli olduğu kanısına varıldı. DDW nin etki mekanizmasının, yararlı dozunun ve uygulama süresinin tesbiti için daha detaylı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Antioksidan-oksidan sistem parametreleri, eritrosit, diyabet, döteryumu azaltılmış su, pankreas

INVESTIGATION OF THE EFFECT OF DEUTERIUM DEPLETED WATER CONSUMPTION ON OXIDANT-ANTIOXIDANT SYSTEM PARAMETERS OF ERYTHROCYTES AND PANCREAS IN EXPERIMENTAL DIABETES MELLITUS Diabetes Mellitus is a metabolic disease which is characterized by hyperglycaemia and defective insulin secretion or loss of effect. Because of increased glucose and lipid level in blood, oxidative stres rise and cause diabetes complications occurance. Deuterium depleted water has not only tumor supressor effect in cancer cell line but also has protective effect against cellular damage on healthy cell membrane. The purpose of this study was to examine and evaluate the effect of deuterium depleted water consumption on oxidant and antioxidant systems of erythrocytes and pancreas in streptozotocin induced rat model. Diabetes was created with 35 mg/ kg dose of streptozotocin. 10 days prior to diabetes induction and following diabetes formation, DDW was given as drinking water. At the end of 30 days, blood samples were taken and blood glucose levels were measured also hemolysates were prepared. Lipid peroxidation, glutathione (GSH) levels and glutathione-S-transferase, superoxide dismutase and catalase enzymes activities of pancreas tissue and erythrocyte were determined. As a result of this investigation, 30 or 40 days periods of 85 ppm DDW consumption has effected on oxidant-antioxidant parameters of pancreas and erythrocyte. The clear effect of DDW was seen in GSH levels it cause the increase in GSH levels of pancreas and erythrocytes in all control groups and diabetic groups. Be persuaded that, the consumption dose and period of DDW could be effective about results. Further investigations on mechanism of action and determining useful dosage and application period of DDW researches are need to be done in details. Key Words: Antioxidant-oxidant system parameters, erythrocytes, diabetes, deuterium depleted water, pancreas.
Keywords: Biyokimya