An empirical study of relationships between organizational justice and organizational commitment in health care companies in Istanbul - Öztürk, Pınar (My University, 2008)
Örgütsel Adalet ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İstanbul'daki Kamu Sağlık Kurumlarında İncelenmesi Üzerine Ampirik Çalışma Pınar ÖZTÜRK ÖZET Bu çalışmanın amacı örgütsel teoride çok önemli bir yeri olan örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet konularını sağlık sektöründe incelemektir. Örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet konularının sağlık sektöründeki etkileri hastanelerdeki organizasyonların daha iyi anlaşılmasına ve bu sayede daha etkin ve verimli bir şekilde işlemeleri için çözümler bulunmasına katkıda bulunabilir. Resmi hastanelerde çalışan doktorlar üzerinde yapılan anket yolu ile toplanan veriler parametrik testler ile değerlendirilmiştir. Çalışmada önemli sonuçlara varılmıştır. Doktorların örgütsel bağlılıkları örgütsel adalet tutumları ile ilgilidir. Bu bulgu çerçevesi içinde kalmak üzere doktorların örgütsel rolleri ve mesleki özellikleri dikkate alınarak iki analitik amaçlı sonuç daha elde edilmiştir. Birincisi, örgütsel adalet içerisinde etkileşimsel adalet boyutunun örgütsel bağlılığı istatistiksel açıdan anlamlı derecede tanımladığı üzerinedir. İkincisi, örgütsel adaletin örgütsel bağlılık içerisinde istatistiksel açıdan en güçlü şekilde devamlılık bağlılığı boyutunu tanımladığı üzerine olmuştur. An Empirical Study of Relationships between Organizational Justice and Organizational Commitment in Public Health Care Companies in Istanbul Pınar ÖZTÜRK

The study aims to explore important subjects of organizational theory such as organizational commitment and organizational justice in healthcare sector. Their implications in health care sector may contribute to better understand organization world in hospitals and find solutions to function more efficiently and effectively. Collected data through a survey on medical doctors in public hospitals is handled with parametric tests. The study concludes important findings. The organizational commitment level of the medical doctors is related to their organizational justice level. Analytically two related results are yielded by remaining true this result considering the role characteristics and intellectual properties of medical doctors. One is for the interactional Justice has a definition power on Continuance Commitment, Normative Commitment and Affective Commitment in statistically significance level. The other is for the continuance commitment that is better defined by organizational justice constructs significantly.
Keywords: Örgütsel Adalet; Örgütsel Bağlılık; Yönetim ve Organizasyon