Bilişim teknoloji formatör öğretmenlerinin bilişim teknoloji sınıflarında karşılaştıkları sorunları yönetebilme becerisi - Toruş, Kadir (My University, 2010)
Bilişim Teknoloji Formatör Öğretmenlerinin Bilişim Teknoloji Sınıflarında Karşılaştıkları Sorunları Yönetebilme Becerisi Teknolojinin her geçen gün hayatımızda daha çok yer aldığı düşünüldüğünde bilişim teknolojilerinin eğitim alanında da daha etkin kullanılması okullarımızda öğrenci merkezli ve proje tabanlı eğitimi desteklemesi açısından önemlidir. Bu araştırmada Bilişim Teknoloji Formatör Öğretmenlerinin Bilişim Teknoloji Sınıflarında Karşılaştıkları Sorunları Yönetebilme Becerilerinin hangi düzeyde olduğu hakkında öğretmen görüşlerini ortaya çıkarmak ve bu düzeyin daha da arttırılması amacıyla yapılmıştır Bu araştırma ile okullarımızda bilişim teknolojilerinin kullanımı, Bilişim Teknoloji Formatör öğretmenliği ve bilişim teknoloji ekipmanlarıyla donatılmış olan Bilişim Teknoloji Sınıflarının verimliği araştırılarak Bilişim Teknolojileri Formatör öğretmenlerin karşılaşılan sorunları yönetebilme becerileri hakkında bilgi edinilmek istenmiştir. Çalışmada alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Örneklemi; İstanbul ili Kadıköy İlçesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü‘ne bağlı Bilişim Teknoloji Formatör öğretmeni ve Bilişim Teknoloji Sınıfı bulunan 14 farklı ilköğretim okulunda görev yapmakta olan 275 öğretmen oluşturmuştur. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS (SPSS 15.0.0) istatistik kullanılmıştır.Verilerin analizinde bilimsel istatistiklerden frekans ( N ), yuzde ( % ), ortalama ( X ), Standart sapma ( Ss ), bağımsız gruplar t-testi, Levene homojenlik testi, ANOVA varyans analizi ve tamamlayıcı Post-Hoc Scheffe çoklu karşılaştırma teknikleri kullanılmıştır. Bu araştırma neticesinde BT Formatör öğretmenlerinin çalıştıkları kurumlarda bilişim teknolojilerinin etkin kullanılmasında önemli bir rol oynadığı, Bilişim Teknoloji Sınıflarını öğretmenlerin eğitim amaçlı kullanmaları için tüm donanım ve yazılımların hazır ve çalış durumda bulundurmalarını sağladıkları görülmüştür. Ayrıca cinsiyet, yaş, branş, hizmet yılı, öğretim düzeyi, öğretmenlerin dersine girdikleri sınıflar, hizmetiçi eğitim sayısı, BT Sınıflarını kullanma, BT Sınıflarının olanakları değişkenlerinin tümünde; Bilişim Teknoloji Formatör Öğretmenlerinin Bilişim Teknoloji Sınıflarında Karşılaştıkları Sorunları Yönetebilme Becerisine ilişkin olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın son bölümünde araştırma bulguları göz önünde bulundurularak sonuçlar sunulmuş ve bu sonuçlar çerçevesinde önerilerde bulunulmuştur.

The Management Talent of Information Technology Teachers When They Encounter Problems Information classrooms. When we consider that technology takes part in our life more and more day by day, it is important for informatics technologies to be used more effectively in education field. From the aspect of supporting student centered and project based education. This research has been carried to bring to light the opinions of teachers about the level of management talent of informatics teachers. When they encounter problems and to increase this level. Trough this research; using informatics technologies in our schools, information technology teaching and the productivity of information technology classrooms which are equipped with information technology equipments have been searched. Thus, it is made possible to obtain information about the management talent of informatics teachers when they encounter problems. In this research, field research method has been used. Sample group consists of information technology who is employed in Kadıköy county National Education Directorate and 275 teachers who are employed in 14 different schools which have information technology classrooms. When the data obtained from the questionnaires applied to the subjects are analyzed, SPSS(SPSS 15.0.0) statistics program has been used. In analyzing data, frequency(N), percentage(%), mean (x), standard deviation (Ss) independent group t- test, Levene homogenous test, ANOVA variance analysis and Post-Hoc Scheffe Multiple comparison techniques of scientific statistics have been used. As a result of this research, it has been noticed that the information technology teachers play an important role in using informatics technologies effectively, and that they supply all the hardware and software available and working, with the aim of variables which consist of gender, age, branch, working years, level of education, the classrooms which the teachers educate, in-service training years, using information technology classes, possibilities of information technology; it has been found out that there are meaningful differences in information technology teachers’ management talent when they encounter problems. In the last chapter of the research, by judging the research findings, results have been presented and suggestions have been made according to these results.
Keywords: Bilişim; Öğrenim ve Öğretim_Teknoloji; Teknoloji; Teknoloji Eğitimi