The relationship between humor styles and job related affective well-being of employees among different sectors and the moderating effect of social climate - Çetin, Mehmet (My University, 2009)
Bu araştırma, çeşitli sektörlerdeki çalışanların mizah tarzları ile işe ilişkin duygusal iyilik algıları arasındaki ilişkiyi ve örgütteki sosyal iklimin bu ilişki üzerindeki şartlı değişken etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Mizah Tarzları Ölçeği (MTÖ), Sosyal İklim Algısı Ölçeği ve İşe İlişkin Duygusal İyilik Algısı Ölçeği (İİDİAÖ) ile birlikte yaş, cinsiyet vb. bazı demografik bilgileri soran bir bölümden oluşan anket, çeşitli sektörlerde çalışan, 146 kadın ve 135 erkekten oluşan toplamda 282 katılımcı tarafından doldurulmuştur. Verilerin analizinde SPSS 16. paket kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, işe ilişkin pozitif dugusal iyilik algısı ile olumlu mizah tarzlarından olan kendini geliştirici mizah tarzı ve sosyalleştirici mizah tarzları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu iki mizah tarzının işe ilişkin negatif duygusal iyilik algısı ile ise negatif yönde anlamlı ilişkisi vardır. Saldırgan mizah tarzının işe ilişkin pozitif dugusal iyilik algısı ile olumsuz yönde anlamlı ölçüde ilişkili olduğu ve işe ilişkin negatif duygusal iyilik algısı ile anlamlı ve olumlu bir ilişkisinin olduğu bulunmuştur. Kendini aşağılayıcı mizah tarzının işe ilişkin pozitif dugusal iyilik algısı ile anlamlı bir ilişkisi bulunamazken, işe ilişkin negatif duygusal iyilik algısı ile olumlu yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu saptanmıştır. Yaş, cinsiyet, yönetici pozisyonuna sahip olma, mevcut işte ne kadar süredir çalışıldığı, eğitim durumu gibi özellikler fark testlerine konu olmuş ve anlamlı farklar bulunmuştur. Sosyal örgüt ikliminin ilişkiler üzerindeki şartlı değişken etkisi araştırılmıştır. Saldırgan mizah ve kendini aşağılayıcı mizahın, işe ilişkin negatif duygusal iyilik algısı ile olan pozitif yönlü ilişkisinde bu etki anlamlı bulunmuştur. zah Tarzları, İşe İlişkin Duygusal İyilik Algısı, Sosyal İklim Algısı

The purpose of this study was to analyze the relationship between humor styles and job related affective well-being of employees among different sectors and the moderating effect of social climate on this relationship. A questionaire containing, Humor Styles Questionnaire, Social Climate Perception Scale, Job Related Affective Well-Being Scale and a part asks about demografics was done by 146 females and 135 males, 282 participants in total. SPSS 16. Program was used to make statistical analysis. Job related pozitif affective well-being and self-enchancing humor, one of the positive humor styles, and affiliative humor, the other positive humor style, are positively and significantly correlated. This two styles also have significant negative correlations with Job related negative affective well-being. Aggressive humor style has significant negative correlation with job related positive affective well-being and has significant positive correlation with job related negative affective well-being. It was found that self-defeating humor style has no significant correlation with job related positive affective well-being but has a positive one with job related negative affective well-being. Demographics like age, gender, education, having an administrative position, length worked in the job environment were taken into difference tests with the variables and gave some significant findings. The moderating effect of social organizational climate on the variables was investigated. This effect was found significant for the positive relationship between Aggressive Humor and self-defeating humor and job related negative affective well-being. Key Words: Humor Styles, Job Related Affective Well-Being, Social Climate
Keywords: Halkla İlişkiler; İş Tatmini