COVID-19 salgını dolayısıyla alınan tedbirlerin 65 yaş ve üzerindekilere etkileri - Çalı, Yakup Safa (My University, 2021)
COVID-19 SALGINI DOLAYISIYLA ALINAN TEDBİRLERİN 65 YAŞ ve ÜZERİNDEKİLERE ETKİLERİ Amaç: Bu araştırmada COVID-19 salgınının ve hükümetin uyguladığı tedbirlerin 65 yaş üzeri nüfusun hayatını nasıl etkilediğini tespit etmek amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada anket araştırmasına 414 kişi, nitel araştırmaya yarı yapılandırılmış sorularla yapılan derinlemesine görüşmelere 20 ve odak grup görüşmelerine 20 kişi olmak üzere 40 kişi katılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların %77,5’inin kamu alanlarını kullanma sıklığında, %86,7’sinin aile fertleri, komşular, akrabalar ve arkadaşlarla görüşme sıklığında azalma olduğu ve %53,4’ünün kendilerini daha yalnız hissettikleri bulunmuştur. Apartman dairesinde yaşayan katılımcıların evde kaldıkları dönemde hem fiziksel hem zihinsel olarak daha olumsuz etkilendikleri, köyde ikamet eden, müstakil veya bahçeli evi olanların sokağa çıkma yasaklarından daha az etkilendikleri belirlenmiştir. Kronik hastalığı bulunan, tetkik, tedavi veya rehabilitasyon hizmetine ihtiyaç duyan katılımcıların COVID-19 hastalığına yakalanma korkusu veya toplu taşıma araçlarını kullanmalarının yasaklanması nedeniyle sağlık hizmetine erişimde problem yaşadıkları tespit edilmiştir. Sonuç: COVID-19 salgını ve dolayısıyla alınan tedbirlerin 65 yaş üzerindekileri etkileme düzeyinde; cinsiyet, şehir ya da köyde ikamet etme durumu, yaşanılan konut türü, kişisel tecrübeler ve karakter özelliklerinin etkili olduğu görülmüştür.

THE EFFECTS OF THE MEASURES TAKEN ON PEOPLE 65+ DUE TO THE COVID-19 OUTBREAK Objective: In this study, it is aimed to determine how the COVID-19 epidemic and the measures implemented by the government affect the life of the population over 65 years old. Material and Methods: In this study, 414 people participated in the survey, 40 people participated in qualitative research, 20 in-depth interviews with semi- structured questions and 20 in focus group interviews. Results: It was found that 77.5% of the participants in the study had a decrease in the frequency of using public spaces, 86.7% had a decrease in the frequency of meeting with family members, neighbors, relatives and friends, and 53.4% felt more alone. It has been determined that the participants living in the flats are affected more negatively both physically and mentally during their stay at home, and those who live in the village, have a detached house or have a garden, are less affected by the curfews. It has been determined that participants with chronic diseases who need examination, treatment or rehabilitation services have problems in accessing health services due to the fear of contracting COVID-19 disease or the prohibition of public transport. Conclusion: At the level of impact of the COVID-19 epidemic and the measures taken for those over the age of 65; gender, city or village residence status, type of residence, personal experiences and character traits were found to be effective.
Keywords: 21. yy; 21st century; COVID-19; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); elderly; Epidemics; health services; isolation; Korunma ve kontrol; Older people; pandemics; Prevention and control; sağlık COVID-19; salgın; Salgın hastalıklar; tecrit; yaşlı; Yaşlılar