Siyasi ifade özgürlüğünün sınırlanması ve ölçülülük ilkesi - Balta, Oğuzhan (My University, 2021)
Yüksek lisans tezinde, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 10. maddesinde, Anayasa’nın ise ana olarak 26. maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğünün kuramsal boyutu, temel tezleri, Sözleşmesel ve Anayasal güvence kapsamı, sınırlama sebepleri, usulü ve mahkemelerin sınırlama ölçütleri ortaya konularak, ifade özgürlüğünün siyasal alandaki kullanımında devletin müdahalesi halinde, sınırlama ölçütlerinden, sınırlamanın demokratik toplumda zorunlu olması şartı kapsamında, müdahalenin gereklilik, elverişlilik, orantılılık şartını sağlayıp sağlamadığı muhakemesinde, iki mahkemenin bu ölçütleri esastan ve usulden nasıl değerlendirdiği, içtihat farklılığı, AYM’nin İHAM’ın içtihatların ayrıştığı noktadaki gerekçelendirmeleri, mevcut içtihat farklılığının ifade özgürlüğünün kuramsal tezlerine bakış açısındaki, varsa yansımalarını ortaya konmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda siyasi ifade özgürlüğü konusunda İHAM’ın temel ve güncel içtihatları ile AYM’nin genel olarak bireysel başvuru içtihatları karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Diğer yandan farklılığın Avrupa Kamu Düzeni standartlarını ileriye götürebilecek nitelikte olup olmadığı, ifade özgürlüğü lehine mi olduğu tartışılarak, aksi hal mevcut ise farklılıkların sonuçları ile nasıl giderilebileceği tartışılacaktır.

In the master's thesis, the theoretical dimension of freedom of expression, its main theses, which are regulated in Article 10 of the European Convention on Human Rights and mainly in Article 26 of the Constitution, the scope of the Convention and the Constitutional guarantee, the reasons for restriction, the procedure and the limitation criteria of the courts, In the case of the state's intervention in the use of freedom of expression in the political sphere, the limitation criteria, within the scope of the requirement that the restriction is mandatory in a democratic society, in the judgment of whether the intervention meets the requirement, convenience, proportionality requirement, how the two courts evaluate these criteria on the basis and procedure, the difference in case law, the Constitutional Court and European Court of Human Rights It is aimed to reveal the justifications of the jurisprudence of the court and the reflections of the existing difference in case law on the theoretical theses of freedom of expression. In this context, the basic and current case law of the European Court of Human Rights on freedom of political expression and the individual application case law of the Constitutional Court, in general, will be examined comparatively. On the other hand, it will be discussed whether the difference is in favor of freedom of expression that can advance the European Public Order standards and if otherwise, how the differences can be eliminated with the consequences.
Keywords: Anayasa; Anayasa Mahkemesi; Assurance Criteria; Bireysel Özerklik; Constitution; Constitutional Court; Democratic Society; Demokratik Toplum; European Convention On Human Rights; European Court Of Human Rights; Freedom Of Expression; Freedom Of Political Expression; Güvence Ölçütleri; Hakların Sınırlanması; Individual Autonomy; İfade Özgürlüğü; İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi; İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi; Kamu hukuku; Margin Of Appreciation; Ölçülülük İlkesi; Principle of Proportionality; Public law; Restricting Rights; Restriction Regime; Sınırlama Rejimi; Siyasi İfade Özgürlüğü; Takdir Marjı