A vitamininin kızamık hastalarının polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine etkisinin ex vivo araştırılması - Akarsu, Serkan (My University, 2000)
Kızamık, Measles virüsün (MeV) neden olduğu öksürük, nezle, ateş ve makülopapüler döküntüler ile karakterize, akut seyreden bulaşıcı bir infeksiyondur. Kızamıkta A vitamini desteğinin infeksiyonlara karşı direnci artırdığı; diyare, pnömoni, protein-enerji malnütrisyonu ve körlük gibi sekonder komplikasyonlarla ilişkili mortaliteyi azalttığı bilinmektedir. A vitamininin, kızamıklı hastaların immün sistem hücreleri üzerine olası immünomodülatör etkilerini göstermek amacıyla; yaş ortalaması 20 olan 15 kızamıklı erkek hastaya 2 gün süre ile A vitamini (195.000 IU/ gün/ oral) uygulanmış ve hastaların polimorf nüveli lökosit (PNL) fonksiyonları (fagositik ve hücre içi öldürme aktivitesi) üzerine etkisi ex vivo olarak araştırılmıştır. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası PNL'leri (1x107 hücre/ ml), Etilen Diamin Tetra Asetik Asit (EDTA) içine alınan venöz kandan Ficoll-hypaque gradient santrifüj yöntemi ile ayrılmış ve canlılık %98 olarak tespit edilmiştir. PNL'lerin fagositik ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Candida albicans ATCC 10231 kökeni kullanılmıştır. Son hücre yoğunluğu 5x106 PNL/ ml ve 5x106 maya/ ml; PNL/ maya oranı ise 1:1 olarak ayarlanmıştır. PNL'lerin fagositik aktivitelerinin tayininde, Candida albicans hücrelerini fagosite etmiş olan PNL'ler sayılarak, yüzde cinsinden ifade edilmiştir. Hücre içi öldürme aktivitesi tayininde ise, PNL'ler tarafından öldürülmesi sonucu maviye boyanan Candida albicans hücrelerini içeren PNL'ler sayılarak, yüzde cinsinden ifade edilmiştir. Kızamık hastalarının tedavisinde hastaya 2 gün süre ile uygulanan A vitamini (195.000 IU/ gün/ oral) hasta PNL'lerinin fagositik aktivitesini ve hücre içi öldürme aktivitesini anlamlı olarak artırmıştır (p< 0.05). Sonuç olarak kızamık hastalarının tedavisinde 2 gün süre ile uygulanan A vitamini (195.000 IU/ gün/ oral) PNL fonksiyonları üzerine immünomodülatör etki göstererek, hastaların daha çabuk ve komplikasyonsuz iyileşmelerini sağlamıştır. EX VIVO INVESTIGATION OF THE EFFECT OF VITAMIN - A ON POLYMORPHONUCLEAR LEUKOCYTE FUNCTIONS OF PATIENTS WITH MEASLES

Measles is an acute infection caused by the measles virus. It is a highly contagious disease. The illness is characterized by cough, coryza, fever and maculopopular rash. It has been known that vitamin A supplementation in measles increases resistance against infection and decreases mortality related with secondary complications as blindness, protein-energy malnutrition, pneumoniae and diarrheae. Vitamin A (195000 IU/ day/ oral) has been administered for 2 days to 15 male patients with measles (average of age is 20) to observe it's immunomodulatory effects on immun system cells. The effect of vitamin A on patient PMN functions (phagocytic and intracellular killing activity) was investigated ex vivo. PMNs (1x107 cells/ ml) were isolated by Ficoll-hypaque gradient cenrifuge method from venous blood in Ethylene diamine tetra acetic acide of patients with measles. Viability of PMNs was determined as 98 %. Candida albicans (ATCC 10231) was used to determine the phagocytic and intracellular killing activities of PMNs. Final cell density was adjusted to 5x106 PMN/ ml. and 5x106 yeast/ ml; PMN yeast ratio was 1:1. For the determination of phagocytic activitiy of PMNs, phagocytosed yeast cells were counted on a slide under the microscope and the result was expressed as percentage. Intracellular killing activities of PMNs were determined by counting the PMNs that contain killed yeast cells (blue in colour) by PMNs. The result was expressed as percentage. Vitamin A (195000 IU/ day/ oral) which was administered for 2 days in the treatment of patients, increased phagocytic and intracellular killing activities of PMNs significantly (p<0.05). In conclusion, vitamin A (195000 IU/ day/ oral) administered for 2 days in the supportive treatment of measles, produced immunomodulating effects on PMN functions without any complication.
Keywords: Farmakoloji ve tedavi; İlaçlar (Meteria medika); Mikrobiyoloji; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri