Satı Beyi’in hayatı, eseleri ve Türk eğitimine katkıları - Çil, Fatma (My University, 2004)
Bu çalışmada II. Meşrutiyet dönemi eğitim tarihinde önemli bir yeri bulunan Satı Bey (1880-1968)'in hayatı ve Osmanlı eğitim sistemine olan katkıları incelenmiştir. Bu tezde, Satı Bey'in Osmanlı'daki çalışmaları üzerinde yoğunlaşılmış olup, onun Arap ülkelerindeki faaliyetleri çalışmaya dahil edilmemiştir. Satı Bey Mülkiye eğitimi aldıktan sonra kısa süreli olarak çeşitli bölgelerde mülkî görevler yapmıştır. Onun eğitimci olarak ünü 1908'de İstanbul Darulmuallimin müdürlüğü görevine atanması ile başlamıştır. Bu tarihten itibaren Satı Bey, 1919'a kadar Osmanlı eğitim sisteminde modern tarzda değişiklikler yapılması için çalışmış ve bu konuda bir çok kitap ve makale kaleme almıştır. Satı Bey eğitimde bireyci, toplumsal alanda ise Osmanlıcı bir anlayış benimsemiş ve bu doğrultuda faaliyetlerde bulunmuştur. Bu tez hazırlanırken ağırlıklı olarak Satı Bey'in Osmanlıca eserlerinden faydalanılmıştır. Bu yapılırken aynı zamanda onun bibliyografyası da oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayrıca arşiv belgeleri, dönemin -özellikle eğitimle ilgili- süreli yayınları ve hatıratlar da bu araştırmanın diğer kaynaklarını oluşturmuştur.

In this study, Satı Bey who has a very important place in Meşrutiyet II education history and his help on the Ottoman education system are examined. In this thesis, it is concentrated on Satı Bey's studies on Turkish, but, it's not inserted in the activities which he did in Arabian countries to this studiy. After graduated from very distinguished high school named Mülkiye, he had civil responsibilities in short times, in different posts. His voice as an educator started with his duty in 1908 in Istanbul Darulmuallimin as a director. From this date to 1919, Satı Bey, hardly worked in order to make reforms in Ottoman education system and wrote lots of boks and articles about this subject. Satı Bey, appropriated an individualist look in education and an Ottomanist look in social way and he had many works in this direction. While preparing this thesis, it is mostly benefited from Satı Bey's Ottoman studies. While this is being made, it is also tried to from his bibliography. Besides, archive documents, periodicals -especially the related ones with education- and memories form this studies other sources.
Keywords: Eğitim; Eğitim_Türkiye; Okul organizasyonu ve yönetimi; Satı Bey, 1880-1968