Disiplinlerarası yaklaşımla (DIMAG) geliştirilen öğretim teknolojisi temelli materyal tasarımının okulöncesi öğrencilerinin müzik dersi tutumları, özyeterlilikleri ve müzik bilgi düzeylerine etkisi (Sarıyer ilçe örneği) - Evren, Naz (My University, 2025)
Okul öncesi dönem, bireyin gelişiminde temel bir evre olup, bu süreçte sunulan eğitimler, gelecekteki öğrenme süreçleri için kritik bir zemin oluşturmaktadır. Mevcut okul öncesi müzik eğitimi uygulamaları, genellikle temel oyunlar, şarkı söyleme ve ritim çalışmaları gibi etkinliklerle sınırlı kalabilmekte; bu durum, müziğin barındırdığı zenginliğin ve çok boyutluluğun yeterince keşfedilmesini engelleyebilmektedir. Oysa müzik, sadece estetik bir etkinlik olmanın ötesinde, çocuklara kendi içindeki derinlikleri (müzik kültürü, teorisi, tarihi gibi) öğretme ve farklı çalgı tınılarıyla tanıştırma potansiyeli taşımaktadır. Dahası, müzik aracılığıyla diğer disiplinlerle (fen bilimleri, matematik, coğrafya, resim gibi) bütüncül bir entegrasyon sağlamak, çocukların kavrayışını derinleştirebilir ve öğrenmeyi daha kalıcı hale getirebilir. Günümüzün teknoloji çağı gerçekliği ise, bu tür yenilikçi ve disiplinlerarası yaklaşımları desteklemek için önemli bir fırsat sunmakta; teknoloji tabanlı materyallerle müziğin eğitsel gücü artırılarak çocukların çok yönlü gelişimine katkıda bulunulabilmektedir. Bu kapsamdaki alanyazın boşluğunu gidermek amacıyla, bu araştırmanın temel amacı, Disiplinlerarası Materyal Geliştirme (DİMAG) ile geliştirilen öğretim teknolojisi temelli materyal tasarımının, okul öncesi 4-6 yaş grubu öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumlarına, müzik dersi özyeterliliklerine ve müzik bilgisi düzeylerine olan etkisini deneysel olarak incelemektir. Çalışmada, müziği diğer temel disiplinlerle bütünleştiren ve interaktif öğrenmeyi destekleyen Disiplinlerarası Materyal Geliştirme (DİMAG) modeli ile tasarlanmış bir program kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, deney ve kontrol gruplarına ayrılmış okul öncesi 98 adet deney 97 adet kontrol grubundan oluşan 4-6 yaş grubu öğrencileri oluşturmaktadır. Uygulama öncesinde yapılan ön test analizleri, grupların başlangıçta ilgili değişkenler açısından denk olduğunu göstermiştir. Araştırmacı tarafından 14 haftalık tasarlanan program öncesinde ve sonrasında nicel verilere ulaşabilmek için yine araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekler ve test kullanılmıştır. Tasalanan ders programının uygulanması sonucunda deney grubunun, uygulama sonunda müzik dersine yönelik tutumlarında, müzikal özyeterlilik algılarında ve teknolojiye yönelik tutumlarında kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu bir gelişim gösterdiği belirlenmiştir. Müzik bilgisi düzeyinde ise anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bu araştırma, DİMAG modelini içeren, araştırmacının tasarladığı programla erken çocukluk müzik eğitiminde çocukların tutum ve özyeterlilik gelişimine olan olumlu etkilerini ortaya koyarak, hem kuramsal literatüre hem de uygulama alanına önemli katkılar sağlamaktadır.

The preschool period is considered a fundamental stage in an individual's development, and the education provided during this time lays a critical foundation for future learning processes. Current preschool music education practices often remain limited to basic activities like games, singing, and rhythm exercises, which can prevent the rich and multidimensional nature of music from being fully explored. Yet, beyond being merely an aesthetic activity, music holds the potential to teach children its inherent depths (such as music culture, theory, and history) and introduce them to diverse instrument timbres. Furthermore, integrating music with other disciplines (like science, mathematics, geography, and art) can deepen children's understanding and make learning more lasting. The reality of today's technological age presents a significant opportunity to support such innovative and interdisciplinary approaches; technology-based materials can enhance music's educational power, contributing to children's multifaceted development. To address the existing gap in the literature regarding this scope, the primary aim of this research is to experimentally investigate the impact of an instructional technology-based material design, developed with an Interdisciplinary Material Development (DİMAG) approach, on the attitudes towards music lessons, musical self-efficacy perceptions, and music knowledge levels of 4-6 year-old preschool students. The study utilized a program designed with the Interdisciplinary Material Development (DIMAG) model, which integrates music with other core disciplines and supports interactive learning. The study group consisted of 4-6 year-old preschool students, divided into an experimental group of 98 students and a control group of 97 students. Pre-test analyses conducted before the intervention showed that the groups were equivalent in terms of relevant variables at the outset. Scales and tests, developed by the researcher, were used to obtain quantitative data before and after the 14-week program designed by the researcher. Following the implementation of the designed curriculum, the experimental group demonstrated a statistically significant and positive improvement in their attitudes towards music lessons, musical self-efficacy perceptions, and attitudes towards technology at the end of the intervention, compared to the control group. However, no significant difference was observed in music knowledge levels. This research, utilizing a program designed by the researcher and incorporating the DİMAG model, reveals the positive effects on children's attitudes and self-efficacy development in early childhood music education, thereby making significant contributions to both theoretical literature and practical application.
The effect of instructional technology-based material design developed with an interdisciplinary approach (DIMAG) on the music lesson attitudes, music lesson self-efficacy and music knowledge level of 4-6 age preschool students Sarıyer district example
Keywords: DIMAG; Education, Preschool; Eğitim, Okul öncesi; Material Development; Materyal Geliştirme; Music; Müzik; Okul Öncesi Müzik Eğitimi; Öğrenim ve öğretim (Okul öncesi); Preschool Music Education; Study and teaching (Preschool)