İn vitro fertilizasyon yöntemi ile gebe kalan kadınlarda postpartum döneme uyum düzeyinin anne-bebek bağlanmasıyla ilişkisi - Aslan Çakır, Merve (My University, 2025)
İn vitro fertilizasyon yöntemi ile gebe kalan kadınlarda postpartum döneme uyum düzeyinin anne – bebek bağlanmasıyla ilişkisi Amaç: Bu araştırma, in vitro fertilizasyon (IVF) yöntemi ile gebe kalan kadınlarda postpartum döneme uyum düzeyinin anne-bebek bağlanmasıyla olan ilişkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde tasarlanan araştırma, Ocak 2024 – Ocak 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Eskişehir’deki bir şehir hastanesinin kadın doğum polikliniğine belirtilen tarih aralığında başvuran lohusa kadınlar (N=4013) oluşturmuştur. Örnekleme, araştırmaya katılma kriterlerini karşılayan 380 lohusa kadın dahil edilmiştir. Veriler; Lohusa Bilgi Formu, Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ) ve Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, iki grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis testi ve değişkenler arası ilişki analizlerinde Bonferroni düzeltmesi kullanılmış olup, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 32.23±3.64 olup, %58.9’u ilk gebeliğini yaşamıştır. Ortalama postpartum süresi 18.22±12.40 gündür ve %96.6’sının gebeliğini isteyerek yaşadığı belirlenmiştir. PKDÖ puan ortalaması 141.66±44.32, ABBÖ puan ortalaması ise 2.44±2.79 olarak bulunmuştur. Kadınların sosyodemografik ve obstetrik özelliklerinin hem postpartum uyum düzeyleri hem de anne-bebek bağlanma düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar yarattığı saptanmıştır. Ayrıca PKDÖ ve ABBÖ arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: IVF yöntemiyle gebe kalan lohusaların postpartum döneme uyum düzeyleri arttıkça anne-bebek bağlanma düzeylerinin de yükseldiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda, ebe ve hemşirelerin IVF süreci yaşamış annelere bireyselleştirilmiş psikososyal destek sunmaları, uyum sürecini kolaylaştırıcı eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlamaları, anne-bebek etkileşimini artırıcı uygulamaları teşvik etmeleri ve bu gruptaki anneleri yakından izlemeleri önerilmektedir.

The relationship between postpartum adaptation and mother–infant bonding in women who conceived through in vitro fertilization Objective: This study was conducted to determine the relationship between the level of adjustment to the postpartum period and mother-infant attachment in women conceived by in vitro fertilization (IVF). Materials and Method: The descriptive and correlational study was conducted between 01.06.2023-01.05.2024. The population of the study consisted of puerperant women (N=4013) who applied to the obstetrics and gynecology outpatient clinic of a city hospital in Eskişehir within the specified date range. The sample included 380 puerperant women who met the criteria for participation in the study. Data were collected using the Puerperium Information Form, Postpartum Self-Assessment Scale (PSAS) and Mother-Infant Attachment Scale (MICS). Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U test for two group comparisons, Kruskal-Wallis test for more than two group comparisons and Bonferroni correction for relationship analysis between variables were used in data analysis and significance level was accepted as p<0,05. Results: The mean age of the women who participated in the study was 32.23±3.64 years and 58.9% of them had their first pregnancy. The mean postpartum period was 18.22±12.40 days and 96.6% had a voluntary pregnancy. The mean score of the PCAS was 141.66±44.32 and the mean score of the ABBI was 2.44±2.79. Sociodemographic and obstetric characteristics of the women were found to create statistically significant differences on both postpartum adjustment levels and mother-infant attachment levels. Conclusion: It was determined that as the level of adaptation to the postpartum period increased, the level of mother-infant attachment also increased in puerperium mothers who conceived with IVF method. Accordingly, it is recommended that midwives and nurses should provide individualized psychosocial support to mothers who have experienced IVF, provide education and counseling services to facilitate the adaptation process, encourage practices that increase mother-infant interaction, and closely monitor mothers in this group.
The relationship between postpartum adaptation and mother–infant bonding in women who conceived through in vitro fertilization
Keywords: adaptation to postpartum period; Anne ve bebek; anne-bebek bağlanması In vitro fertilization; Attachment behavior; Bağlanma davranışı; İn vitro fertilizasyon; Mother and infant; mother-infant bonding; postpartum döneme uyum; Psikolojik yönleri; Psychological aspects