Spor pazarlaması açısından futbol kulüplerine taraftar olma nedenleri ve bir uygulama - Garzan, Göknur (My University, 2009)
Günümüz gelişen pazar koşullarında her geçen gün literatüre yeni bir kavram eklenmektedir. Globalleşme beraberinde rekabeti, rekabette yeni pazarları, yeni kavramları ortaya çıkarmaktadır. Bu yeni ortaya çıkan kavramlar arasında spor pazarlaması da yer almaktadır. Spor pazarlaması kavramı son yıllarda ortaya çıkmıştır, ülkemizde daha yeni duyulan bu kavram pazarlama dünyasındaki yerini hızla almaktadır. Spor günümüzde büyük bir sektör haline gelmiştir, gün geçtikçe büyüyen spor sektörü içindeki spor pazarlaması bu çalışmanın konusu olmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır, birinci bölümde spor pazarlamasına giriş yapılarak spor endüstrisi ve pazarlaması tanımlanmış ve spor pazarlaması çerçevesi çizilmiştir. Bu bölümde spor pazarlaması kavramı üzerinde durularak spor endüstrisi genel hatlarıyla ön plana çıkarılmasının ardından, ikinci bölümde tüketici davranışları, taraftarlık ve futbol kavramı üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünü oluşturan uygulama için spor pazarlamasıyla ilintili olarak taraftar davranışları ele alınmış bunun üzerine bir araştırma yapılmıştır. Bu amaçla gerekli literatür taraması ardından belirlenen değişkenler, taraftarlar üzerinde değerlendirilerek, taraftarların tuttukları futbol kulüpleri üzerinde durdukları özellikler ve taraftar tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulguları değerlendirilerek çalışma sonlandırılmıştır.

Today's developing market conditions a new concept in the literature are added every day. Globalization brings competition, competition brings new markets, new concepts. These emerging concepts are also marketing the sport. Sports marketing concept has emerged in recent years, a new sense of our country, this concept of the marketing world quickly take its place. Sports today has become a huge industry, growing every day, the industry of sports marketing has been the subject of this work. Work consists of three parts, the first section to log in to the sports marketing industry and marketing in the sports and sports marketing defined framework has been drawn. In this section focus on the concept of sports marketing for the sports industry to bring out the general lines, then the second part of consumer behavior, focused on the concept of favor, and football. The last part of the work is application. Related the sports marketing, fans behaviour has been addressing and made a research on it. For this purpose, then set the necessary variables to scan the literature, on favorable reviews, the fans standing on the football team that features clubs, fans aimed to determine attitudes. Research findings were assessed work has been finalized.
Keywords: Pazarlama; Pazarlama_Spor; Üretim Yönetimi