Yargı Harçları Anayasa’ya Uygun Mu? (I) -Yasallık İlkesi ve Eşitlik İlkesi Yönünden - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Yargı harcı, kişilerden yargılama hizmeti karşılığı alınan bir mali yükümlülüktür. Devletintemel ve kurucu unsuru olan adaleti sağlama görevi, bu hizmetten bir karşılık alınmasını ve bunabağlı olarak yargı harcının meşruiyeti sorununu ortaya çıkarmaktadır. Makalenin amaçlarındanbirisi bu meşruiyet sorununu araştırmak iken diğeri ise meşru bir dayanak bulabilen/bulduğuvarsayılan yargı harçlarının hukuki sınırının ne olduğu ve nasıl belirlenmesi gerektiğidir. Bu noktada öncelikle yargı harçlarının müdahale alanından hareket edilip hukuk devleti ilkesi kapsamında araştırma ve değerlendirme yapılacaktır. Yargı harçları özelinde şekli hukuk devleti ilkesi,“yasallık ilkesi” ile “belirlilik ve açıklık ilkesi”ne odaklanılarak ele alınırken, maddi hukuk devleti ilkesi ise “eşitlik ilkesi” uyarınca incelenmiştir. Nihayetinde cevabı aranan asıl soru, yargıharçlarının bütün bu tartışmalar çerçevesinde Anayasa’ya uygun olup olmadığıdır.

Judgment fee is a financial obligation received from persons for judicial service. The duty to provide justice, which is the basic and constitutive element of the state, raises the question of the legitimacy of the existence in return for this service and of the existence of the judgment fee accordingly. One of the aims of the article is to investigate this legitimacy problem and also article looks for the legal boundary of judgment fees, which can find a legitimate bases /supposed to find a legitimate basis, and the determination of these fees. In that point, firstly research will be conducted within the scope of the rule of law. The procedural rule of law are handled in the scope of judgment fee by focusing on “the principle of legality” and “the principle of certainty and explicitness”, on the other hand substantive rule of law are investigated according to “the principle of equality”. In the end, the main question is whether the judgment fees are in accordance with the Constitution within the framework of all these discussions.
Judgment Fee is Constitutional? - In Terms of the Principle of Legality and The Principle of Equality -