Çeyrek yaşam krizinde ruh sağlığı çalışanlarının baş etme becerilerini keşfetmeye dair nitel bir araştırma - Yılmaztürk, Selin (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, çeyrek yaşam krizi yaşayan ruh sağlığı çalışanlarının bu süreçte geliştirdikleri baş etme becerilerini derinlemesine incelemektir. Fenomenolojik bir yaklaşımla yürütülen araştırmada, çeyrek yaşam krizini doğrudan deneyimlemiş bireylerin yaşantıları ve baş etme stratejileri anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın veri toplama süreci iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, 22-30 yaş aralığında ruh sağlığı alanında çalışan 51 kişiye Kriz Tarama Anketi uygulanmış; kriz düzeyi en yüksek olan 13 katılımcı, ikinci aşamada gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelere dahil edilmiştir. Görüşmeler çevrim içi ortamda yapılmış ve ses kaydı alınarak MAXQDA 2024 yazılımı aracılığıyla Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, katılımcıların yaşantılarının tanımladığı çeyrek yaşam krizi evreleriyle örtüştüğünü ve bu süreçte geliştirilen baş etme stratejilerinin çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, Baş Etme Becerileri ana teması altında dört temel baş etme stili belirlenmiştir: İnanç Stili, Sosyal Stil, Duygu Stili ve Bilişsel Stil. Her bir stil, katılımcı deneyimlerinden türetilmiş alt temalarla detaylandırılmıştır. Araştırma, ruh sağlığı çalışanlarının kriz deneyimlerine dair anlamlı örüntüler sunarak, bu döneme özgü destekleyici müdahale ve danışmanlık yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

The aim of this study is to explore in depth the coping skills developed by mental health professionals experiencing a quarter-life crisis. Conducted using a phenomenological approach, the research seeks to interpret the lived experiences and coping strategies of individuals who have directly undergone a quarter-life crisis. Data collection was carried out in two phases. In the first phase, the Crisis Screening Questionnaire was administered to 51 mental health professionals aged between 22 and 30. Thirteen participants with the highest crisis scores were selected for the second phase, which involved semi-structured in-depth interviews. These interviews were conducted online, recorded with consent, and analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis via MAXQDA 2024 software. The findings suggest that participants' experiences reflected the typical progression of a quarter-life crisis, and that the coping strategies adopted were multifaceted in nature. Accordingly, four primary coping styles were identified under the main theme of Coping Skills: Faith-Based Coping, Social Coping, Emotional Coping, and Cognitive Coping. Each style was elaborated through subthemes derived from participant narratives. This study aims to contribute to the development of supportive intervention and counseling approaches specific to this period by presenting meaningful patterns related to the crisis experiences of mental health professionals.
A qualitative study on coping skills of mental health professionals in quarter-life crisis
Keywords: Baş etme becerileri; Coping skills; Çeyrek yaşam krizi; Emerging adulthood; Fenomenolojik araştırma; Genç yetişkinlik; Mental health; Mental health professionals; Phenomenological research; Psikiyatri; Psychiatry; Quarter-life crisis; Ruh sağlığı; Ruh sağlığı çalışanları