Teorik ve pratik yönleri ile Almanya’da nasyonal sosyalist eğitim politikalarının incelenmesi - Karasoy, Murad (My University, 2018)
Tarih içerisindeki seyri ile Almanya, insanlık tarihinin en dikkat çekici milletlerinden birisi olmuştur. Gerek düşünceye yön veren birçok filozofun, gerekse sanat dünyasının önemli simalarının Almanya’da neş’et etmesinde eğitim uygulamalarının rolü oldukça fazladır. Dünya savaşına neden olacak kadar ilginç uygulamaların planlanıp yapıldığı Almanya’nın 1933–1946 yılları arasındaki eğitim politikalarının incelenip gün yüzüne çıkarılması, eğitim bilimlerine ve dolayısıyla insanlığa birçok katkılar sağlayacağı muhakkaktır. Bu tarih aralığında, Alman Devletinin aydınlarla olan ilişkileri, aydınların mevcut eğitimsel uygulamalara tepkileri, eğitim örgütlerinin belli bir ideoloji etrafında yapılandırılması, toplumun yeniden inşa ve ibdasında eğitimin araçsallığı konuları anakronizme düşülmeden irdelenmeye çalışılmıştır. Alman gençliğinin lirik bir tarzla hisleriyle oynanması ve böylece gençliği Nazizm’in neferi haline getirme çalışmaları bu dönemin en gizli planlarındandır. Öğrenciyi öğretmeni denetleyen bir konumla konumlandırıp, öğretmenin eğitim kanalıyla Nazizm’in faaliyetlerine engel olma ihtimalini ortadan kaldırma gayreti Nazizm’in eğitimle olan ilişkisini göstermesi bakımından oldukça önemlidir. Özde Alman ırkının refah ve üstünlüğü için çaba sarf ettiğini söyleyen Nazilerin aslında ne öğretmeni ne de öğrenciyi düşünmediğini söyleyebiliriz. Nazizm için bir tek amaç vardır o da Alman leviathaninin inşasıdır. Bu hedefe giderken de her yolu meşru ve mukaddes saymıştır. Nasyonal sosyalist eğitime göre her düşünce, her öğretim ve her bilim Alman ırkının gelişmesini ve vatanın bağımsızlığını sağlamalı ve kâinatın yaratıcısının Alman ırkına verdiği bu görevi desteklemelidir. Nasyonalist devlet de ırkın saf kalmasını sağlamalıdır. Bu hususta gereken önlemleri almalıdır. Fiziken sağlam olan ebeveynlerin çocuk yetiştirmesine imkân verilmelidir. Bireylerin herhangi bir hasatlığa yakalanmışken çocuk yapmalarına devletin müdahale hakkı vardır. Birey bu konuda devlete boyun eğmekten başka bir şey yapmamalıdır.

Germany and German people have been one of the most remarkable subjects of mankind throughout history. Education practices has tremendous effect on emergence of art figures as well as philosophers in Germany. Analyzing those practices of Germany where interesting plots were planned and carried out that led to World wars, particularly between 1933-1946, will apparently contribute to educational sciences thereby the mankind. German government’s relationship with intellectuals, their reactions against operative educational practices, forming educational organizations around a certain ideology during this period, and functionality of education in rebuilding society has been tried to scrutinize without anachronism.Playing with the feelings of German youth in a lyric manner, and thus, the efforts of transforming them into a soldier of Nazism are among the most secret plans of this period. The effort to eliminate the possibility of the teacher's hindering the activities of Nazism through education by positioning the student in a position to supervise the teacher is very important as it shows the relation of Nazism with education. We can say that the Nazis, who claimed to make an effort essentially for the prosperity and superiority of German race, cared neither the teacher not the students. There is only one purpose for Nazism and it is to build the German leviathan. Every way was considered legitimate and holy while trying to achieve this purpose. According to national socialist education, all ideas, all teachings and all sciences should provide the development of the German race and the independence of the homeland, and support this duty given to the German race by the creator of the universe. And the nationalist state must ensure that the race remains pure. It should take the necessary precautions in this regard. Physically strong parents should be allowed to raise children. The state has the right to intervene when the individuals want to have children if they are sick. The individual should not do anything other than obey to the state in this regard.
Keywords: Almanya; Education; educational policy; Eğitim; eğitim politikası; Germany; Hitler; Nasyonal sosyalizm; National socialism