The effects of dividend policy on returns in different market trends: evidence from Istanbul stock exchange - Rodoplu, İlkay (My University, 2008)
KAR PAYI POLİTİKASININ DEĞİŞİK PAZAR TRENDLERİNDE GETİRİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ:ISTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDAN KANITLAR Kar payı politikası son yarım yüzyıldır ekonomistlerin en önemli ilgi alanarından biri olmuş ve konu hakkında yoğun bir teorik modelleme ve ampirik çalışma süreci ortaya çıkmıştır. Finansal ekonomistler, kar payı politikası ile ilgili olarak yılardan beri çalışmatadırlar fakat çoğu konuda olduğu gibi farklı araştırmacılar kar payı politikası konusunda da farklı sonuçlara ulaşmışlardır. Şirketlerin kar payı politikalarını açıklamaya çalışan çok sayıda farklı teorik modeller oluşturulmuştur. Literatürdeki yoğun çalışmalara rağmen, kar payı bilmecesinin çözümüne yönelik bir fakir birliği henüz sağlanamamıştır. Kar payı politikası işletme değerini etkilesin yada etkilemesin, kar payları mevcuttur. Önceki teorik ve ampirik çalışmalar, yatırımcıların kar payı tercihlerinin hissedar tiplerine gore değiştiğini göstermektedir. Bu tezin esas amacı, şirketlerin kar payı davranışlarını açıklamak değildir. Daha ziyade, amacımız, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören IMKB-100 endeksi şirketlerine ait verileri kullanarak, yatrımcıların, piyasanın negatif getirili ve pozitif getirili trendlerinde, kar payı ödeyen ve ödemeyen şiketler arasında bir tercihleri olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Bu çalışmada, piyasanın getiri durumlarının göstergesi olarak IMKB-100 endeksinin getirileri baz alınmıştır. IMKB-100 endeksinin aylık getirilerini baz alarak, Mart 1996- Nisan 2006 dönemi için yaptığımız çalışmamızın sonucunda, kar payı ödeyen şirketlerin hisselerinin kar payı ödemeyen şirketlerin hisselerinden daha fazla getiri sağladığını, özellikle piyasanın negatif getirili olduğu dönemlerde bu getiri farknın daha da arttığını belirledik. Bunagöre, yatırımcıların, özellikle negatif getirili piyasalarda, kar payı ödeyen şirket hisselerini tercih etme eğiliminde olduğu sonucuna ulaştık. Bulgularımızı, riske gore düzeltilmiş FVFM, büyüklük ve defter değeri-piyasa değeri portföyleri, finansal ve finansal olmayan hisseler portföyleri, kar payı verimi portföyleri, kar payı değişimi portföyleri, işlem hacmi porföyleri, nakit ve bedelsiz kar payı ödeme yöntemine gore seçilmiş portföyler üzerinde de test ettik. Bulgularımız, yatırımcıların kar payı tercihinde hem sinyal teorisinin hemde görünümler teorisinin geçerli olabileceğini göstermiştir. Kar Payı Politikası, Kar payı verimi, Hisse getirileri, Temettü ödeyenler, Sinyal teorisi, Görünümler teorisi

THE EFFECTS OF DIVIDEND POLICY ON RETURNS IN DIFFERENT MARKET TRENDS: EVIDENCE FROM ISTANBUL STOCK EXCHANGE Dividend policy has been one of the most important interests of economists and over the last decades has been the subject of intensive theoretical modelling and empirical testing. Financial economists have been producing studies of dividend policy for years, but as often happen, different researchers have come to different conclusions. There are a number of conflicting theoretical models (all are lacking in strong empirical support) which define current attempts to explain corporate dividend behavior. Although there is extensive coverage on the issue in literature, still there is no unique solution to dividend puzzle. On the other hand, controversies prevails the literature. Whether or not dividend policy affects the firm value, dividends do exist. Previous theoretical and empirical research indicates investors’ preference for dividends vary across shareholders types. The primary concern of this thesis is not to explain the corporate dividend behavior. Rather, our aim is to examine if investors have a preference for dividend paying firms over non-dividend paying firms conditional on the state of the market namely positive-return markets and negative-return markets, using the data from Istanbul Stock Exchange companies and using ISE-100 index as a proxy for market conditions. Using ISE-100 index monthly returns as a proxy for market states for the period of March 1996-April 2006, we find that dividend-paying stocks outperform non-dividend-paying stocks in negative-return markets more than in positive-return markets, implying that investors have a preference for dividends in particular in negative-return markets. We also test our findings to risk adjustments using the CAPM, size and book-to-market quartiles, financial and non-financial stock portfolios, dividend yield portfolios, dividend changes, trading volume portfolios, cash and stock dividend paying stock portfolios. We conclude that both signalling theory explanation and prospect theory explanation is consistent with the findings. dend policy, Dividend Yield, Stock returns, Dividend payers, Non-Dividend payers, Prospect theory
Keywords: Kar Payı Politikası; Muhasebe; Pazarlama