Türk muhasebe sistemi ve Kırgız muhasebe sistemlerinin vergi kanunları açısından karşılaştırılması - Jumashaliev, Urmat (My University, 2004)
Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşan Kırgızistan merkezi planlama ekonomisinden uzaklaşarak serbest piyasa ekonomisine geçmeye başladı. Yeni piyasa sistemine geçiş sürecinin başlaması ile birlikte Kırgızistan'da toplumsal, siyasal ve ekonomi alanlarında çeşitli reform ve yapılandırma çalışmaları hızlandırılmıştır. Kırgızistan muhasebe sisteminin yeni ekonomik şartlara cevap verebilecek şekilde uyarlanmasının zorunlu olduğu açıktır. Nitekim bu amaç doğrultusunda ilk önce uluslararası muhasebe ilke ve standartlarına göre uyarlanmış Kırgızistan Muhasebe Standartları geliştirilerek kabul edilmiş ve çok zaman geçmeden Uluslararası Muhasebe Standartlarını benimsenmiştir. Çalışmada, yıllarca serbest piyasa ekonomi düzenine sahip olan Türkiye ve söz konusu ekonomi düzenine yeni geçiş yapan Kırgızistan muhasebe sistemlerinin vergi kanunları ve diğer yasal düzenlemeler açısından karşılaştırmak ve farklılıkları ortaya koymak konusu ele alınmıştır. Üçüncü Türk Muhasebe Sistemi bölümünde, Türk Tek Düzen Muhasebe Sistemi ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler, özellikle vergi kanunlarındaki yer alan hükümlere yer verilerek amaç, kapsam, temel kavramlar, mali tablolar ve tek düzen hesap planı kısaca incelenmiştir. Dördüncü Kırgız Muhasebe Sistemi bölümde, Kırgız Tek Düzen Muhasebe Sistemi ile ilgili verilip, 1992'den sonra hazırlanan muhasebe sistemi üzerinde yapılan değişiklikler açıklanarak Tek Düzen Muhasebe Sisteminin amacı, kapsamı, ilkeleri, mali tabloları ve hesap planı ele alınmıştır. Beşinci Türk ve Kırgız Muhasebe Sistemlerinin Karşılaştırılması bölümde ise Türk ve Kırgız muhasebe sistemlerinin mukayesesi vergi kanunları ve diğer yasal düzenlemeler açısından yapılmış olup Kırgız vergi mevzuatı Türk vergi mevzuatından Kurumlar Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunları yönünden yetersiz kaldığı ve Türkiye ve Kırgızistan muhasebe sistemlerini yönlendiren diğer yasal düzenlemeler arasında oldukça büyük bir farkın bulunduğunu sonucuna varılmıştır.

After Soviet Union had distributed Kirghizia had its identity.After Kirghizia had its sovereignty, ıt started yo apply liberal economy. The starting of passing of new market, the importance of kinds of reforms about politic, social and economic increased. The New Accounting System of Kirghizia must answer to the economic conditions.Besides The International Accounting System Standarts have been accepted by Kirghizia . Generally, this paper includes historical development process of liberal economy in Turkey and Kirghizia. The third part of this paper covers Turkish Accounting System, Turkish One Order Accounting System and their pinpoints. The fourth part of Kirghizia Accounting System explains general information about Kirghizia One Order Accounting System and changing about Accounting System which had prepared after 1992. The main aims, dimensions and principles of One Order Accounting System determines financial tables and accounting plan. The fifth part of this paper generally covers comparatives Accounting Systems of Turkish between Kirghizia. Besides this part defines some extra informations and lack of points about Accounting System Of Them. As a result of this we can inform that there are a lot of diversities between Accounting Systems Of Turkey and Kirghizia. URMAT JUMASHALİEV Birth Date:8th.09 1979 Birth Place:Kirghizia- Bisyhkek Education: 1986-1996 Togolok Moldo School (Kirghizia- Bisyhkek) 1996-1997 Turkis Education Centre (Turkey - Bursa) 1997-2001 Selçuk University Business Administrative and Economics Faculty - Economics Department (Konya) 2001- Marmara University Social Science Institute Management Department - Accounting and Finance Depertment Subject of Thesis :The Comparatives Of Turkish and Kirghizia Accounting System About Tax Law Skills Of Personel Computer:MS Windows 98 , XP, application of Internet Programs : MS OFFİCE (Word,Excel) Course:The School Of Young Managers ( 1994-1996 Kirghizia ) Foreign Languages:Russian (excellent) Turkish (excellent) English (Medium) Kirghiz ( Native Tongue) Hobbies:Reading books, listening music, travelling, spor, chess The Obstacles of Travelling:No
Keywords: Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler