Sosyal sigortalarda asgari işçilik uygulaması - Özdamar, Murat (My University, 2007)
SOSYAL SİGORTALARDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI Asgari işçilik, yapılan işe göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gereken sigortalı sayısı, çalışma süresi veya prime esas kazançların altında beyanda bulunulması nedeniyle, sigorta müfettişlerinin o işin niteliği, kullanılan teknoloji, emsal işyerlerinin prim matrahı, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü ve benzeri kıstaslardan yararlanarak, geriye doğru, sigortalılarla ilişkilendirmeksizin, sadece işverene yönelik re’sen prim tahakkuk ettirilmesine ilişkin işlemlerin bütünüdür Asgari işçilik uygulaması, işverenlerin ödeyecekleri işçiliklerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından önceden hesaplanabilirliği varsayımına dayanmaktadır. Bildirilen işçiliklerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kontrol edilmesi ile çalıştırılan işçilerin sigorta tescillerinin yapılarak primlerinin ödenmesinde işverenlere; prim tutarlarının hesaplanabileceğini, bu tutarların er ya da geç ödenmek zorunda kalınacağını, ödenmesinin yasal zorunluluk olduğu bu tutarı en azından hiçbir cezaya maruz kalmadan çalıştırdıkları kişileri sigortalayarak ödemeyi tercih etmelerini düşündürerek psikolojik bir tazyikte bulunmak hedeflenmektedir.

MINIMUM EMPLOYEE STATUS İN SOCİAL INSURANCE Minimum employee status is the collection of all operations regarding the number of insured workers which should be declared to the Social Security Office, insurence inpectors’ inspections about the quality of the work, the technoşogy used, the Premium value of similar establishments, the views of related state offices and alike standarts, and their decision on the burden of premiums of the employer without associating it with insured workers. Minimum employee application relies on the assumption that the payments which employers pay can be calculated beforehand. By inspecting declared labor costs by Social Security Office, it’s aimed to make a psychological pressure to make them think that by registering workers insurance, when paying premiums, premium totals can be summed up and these totals must be paid sooner or later as it is a legal obligation to pay it and they should prefer to pay it by insuring their employees before being subjected to any kind of punishment.
Keywords: Kayıtdışı İstihdam; Sigortacılık_İşçiler; Sosyal Güvenlik