Konuşma Sesi Bozukluklarının Düzeltilmesine Yönelik Eğitim Platformu Tasarımı - (:unkn) unknown (My University, 2017)
-- Konuşma sesi bozuklukları bireylerin akademik ve sosyal çevrelerinde psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Dil ve konuşma terapistlerinden profesyonel destek alan bireylerin bu kusuru düzeltmeleri mümkün olmasına rağmen, terapinin kısa sürede olumlu sonuçlar vermesi daha çok bireylerin kendi çabalarına bağlıdır. Terapistlerin bireylere ayırdıkları zamanın kısıtlı olması da göz önüne alındığında bireysel çalışmaların önemi artmaktadır. Bu çalışmada, EasyVR konuşma tanıma modülü Arduino Uno ile bütünleştirilerek bir ses işleme konuşma tanıma sistemi oluşturulmuştur. C# nesne yönelimli programlama dili kullanılarak kullanımı kolay Türkçe bir eğitim platformu hazırlanmıştır. Böylece bireylerin istedikleri zaman ve ortamda çalışmalarını gerçekleştirmelerine olanak sağlanmıştır. Sistem "r" sesinin artikülasyon probleminin düzeltilmesine yönelik olarak 3 zorluk seviyesinde 30 kelime ile test edilmiştir. 30 kişi üzerinde yapılan testler sonucunda, "r" sesi iyileştirme süreçlerinin bu eğitim platformu ile desteklendiğinde hızlandığı gözlenmiştir

— Articulation disorders can cause psychological problems in their academic and social environment of individuals. Although individuals who receive professional support from language and speech therapists are able to correct these malpractices, it is more likely that the therapy will give positive results in a short time to the individual's own efforts. Considering the limited therapy time, importance of individual efforts increases. In this paper, a sound processing system has been designed via integrating EasyVR speech recognition module with Arduino Uno shield. A user-friendly Turkish training platform has been improved by using object-oriented C# programming language. Thus, it is possible for individuals to carry out their work in the time and place they desire. The system has been tested with 30 words at 3 difficulty levels to correct the articulation problem of "r" sound. As a result of tests over 30 people, it was observed that the "r" sound correcting processes were accelerated when supported by this training platform
Training Platform Design for Correction of Speech Sound Disorders
Keywords: Bilgisayar Bilimleri, Donanım ve Mimari