Yoğun bakım ünitelerinde maliyetleri arttıran faktörlerin belirlenmesi - Ateş, Nimet (My University, 2003)
1.ÖZET Bu tezin amacı, üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitesinde faaliyet tabanlı maliyet sistemini uygulamak, hastalara fatura edilmekte olan işlem ücretlerinin faaliyet tabanlı maliyet sistemi ile karşılaştırarak aradaki farkları ortaya koymak, faaliyet tabanlı maliyet sistem uygulamasının sonuçlarını değerlendirerek maliyetleri azaltıcı tedbirlerin alınması gerektiği konusunda yöneticilere karar verme açısından yardımcı olmaktır. Araştırmamızda 2001 yılı maliyet verileri, Eylül- Ekim- Kasım- Aralık 2001 dönemlerinin hasta verileri kullanılmıştır. Hastalar APACHE II skorlama sistemi ile gruplandırılmış, 12 adet faaliyet merkezi tespit edilmiştir. Hasta gruplarına göre faaliyetleri tüketme oranlarının farklılıkları tespit edilmiştir. Faaliyet merkezlerinden hasta bakım faaliyet merkezi en yüksek maliyetli faaliyet, 3. Grup hasta grubu en yüksek maliyetli hasta grubu olarak bulunmuştur. Daha sonra; uyguladığımız faaliyet tabanlı maliyet sistemi ile yoğun bakım hastalarına fatura edilen işlem ücret toplamları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucu; Faaliyet tabanlı maliyet uygulama sonucu, yoğun bakımda uygulana işlem ücretleri toplamından; 1. Grup hastalarda %84,42 oranında, 2. Grup hastalarda %227,45 oranında, 3. Grup hastalarda %376,90 oranında, 4. Grup hastalarda %333,44 oranında yüksek bulunmuştur. Çıkan sonuçlar yöneticilere maliyetleri azaltıcı tedbirleri almaları konusunda yardımcı olmaktadır. bakım ünitesi, Faaliyet tabanlı maliyetleme, APACHE II skorlama sistemi 2.

IDENTINFYING FACTORS, WHICH INCREASES THE COSTS OF INTENSIVE CARE UNIT The aims of this study were to utilize activity based cost system in university hospitals' intensive care units, to considerate the differences between the procedure costs which are billed to the patients and activity based cost system, to analize the outcomes of the activity based cost system utilities, and to be helpfull to the administrators in taking preventive measures for reducing the costs. For our research, datas of 2001 september, october, november, and december were used. Patients were classified by APACHE II score system and 12 action centers were determined. The ratio differences of action consume according to the patient groups, were also determined. Patient care action center of the action centers, was found as the highest costing action center, and the third patient group was found as the highest costing patient group. Later, we compared the utilization of activity based cost system with the sum of the procedure cost which was billed to the patients of the intensive care unit.The result of the comparison: By using activity based cost, we found that the results we gained by the activity based cost were 84,42% higher in the first patient group, 227,45% higher in the second patient group, 376,90% higher in the third patient group, and 333,44% higher in the fourth patient group compared to the sum of the procedure cost used in the intensive care unit. The results we got from this study, are helpfull to the administrators in taking the preventive measures for reducing the costs. Key words: Intensive Care Unit, Activity Based Costing, APACHE II Scoring System
Keywords: Maliyet Muhasebesi; Yoğun Bakım Servisleri_Muhasebe