Üretim sürecinde istatistiksel proses kontrol (İPK) uygulamaları ve elektronik sektöründe bir inceleme - (:unkn) unknown (My University, 2013)
İstatistiksel Proses Kontrol (İPK) prosesin izlenip değişkenliğin kontrol altına alınması ve kontrol altına alınan proseste iyileştirme faaliyetlerinin yapılmasına imkan tanır. Süreçteki problemlerin belirlenip çözüme kavuşturulması için “Yedi Kalite Aracı” olarak bilinen; sınıflandırma, çetele, histogram, pareto analizi, neden-sonuç diyagramı, serpilme diyagramları ve kontrol grafiklerinden yararlanılır. Bu çalışmada, elektronik sektöründe yangın ve gaz algılama sistemlerinin üretimini yapan bir işletmede İstatistiksel Proses Kontrol tekniklerinin uygulaması yapılmıştır. Üretim sürecindeki arıza türleri, kaynakları ve sebeplerinin incelenmesi amacıyla düzenli veri toplanması için çetele tablosu oluşturulmuştur. En önemli arıza sebeplerine yönelmek için Pareto Analizi yapılmıştır. İşletmede, arızaların oluşmasındaki en büyük etken ile ilgili nedenlerin belirlenmesi için neden-sonuç diyagramı oluşturulmuştur. Prosesin kontrol altında olma durumunun belirlenmesi için kalite kontrol kısmından alınan veriler ile kontrol diyagramları oluşturulmuştur.

Statistical Process Control is used for monitor the process and to control variability and making improvement activities. To solve the problems, stratification, check sheet, histogram, pareto chart, cause-effect diagrams, scatter diagram and control charts are used. These are also known as Seven Quality Tools. In this study, a company in the electronics industry which is producing fire and gas detection system was applied to statistical process control techniques. To examine of fault types, sources and causes in the production process check sheet was made. Pareto Analysis is made to address the most important causes of failure. To determine the most important factor for the occurrence of fault a Cause-effect diagram was created. To determine the status of being under the control of the process is taken from the quality control data and control diagrams created.
Statistical process control (SPC) aplications in the production process and a study in tha electronic industry