İş ve sosyal güvenlik hukukunda yorum - Gül, Rahime Hilal (My University, 2021)
Yorumun tanımı, metotları, metotlar arasında bir uygulama sırası olup olmadığı, bu teoriler arasında bir tercihte bulunulup bulunulamayacağı bu çalışmanın temel problemi olmuştur. Bu tez çalışması ile iş ve sosyal güvenlik hukuku alanında yorum yapılırken birkaç metot ve ilkenin öne çıktığı görülmüştür. Yorumcu, yorum yaparken, yani hukuk metninin anlamını tespit ederken birtakım ilkelere uyarak metnin anlamını tespit ederse, yorum objektifleşmiş olur. Böyle bir durumda yorum yorumcuya bağlı olmaz; yorumcu değişse bile, yorum değişmez, yani metnin anlamı aynı kalır. Hakim bu ilkelere uymadan yorum yaparsa, hukuk kuralının önceden bilinen bir anlamı kalmaz. Hukuk kuralı uygulayıcının elinde değişmiş olur. Böyle bir durumda, kişiler davranışlarını önceden bildikleri kurala göre ayarlayamazlar ve hukuk güvenliği sarsılmış olur. Yorum yapılırken yorum yöntem ve ilkelerine uyulursa hâkim keyfilikten uzaklaşmış olur. Bu yöntem ve ilkeler objektif ilkelerdir ve herkes tarafından aynı şekilde uygulanabilirler. Dolayısıyla tartışmalı sorunlarda önceden herkes tarafından tahmin edilebilen cevaplar verilebilir. Yorum doktrininin asla küçümsenemeyecek hukuk devletini gerçekleştirmeye yönelik bir fonksiyonu vardır. İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda yorum, giriş ve sonuç bölümü hariç üç ana bölümdür. İlk bölümde yoruma ilişkin kavramlar, metotlar, iş ve sosyal güvenlik hukukundan bağımsız olarak incelenmiştir. Diğer iki ana bölümde ise İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatının yorumu ve iş sözleşmelerinin yorumu ele alınmıştır.

The definition of the interpretation, its methods, whether there is an application order among the methods, and whether a choice can be made among these theories has been the main problem of this study. With this thesis, it has been seen that some of methods and principles of the interpretation come to the fore while interpreting in the field of labor and social security law. If the interpreter complies with certain principles while interpreting, which is determining the conception of the legal text, the interpretation becomes objective. In such a case, the interpretation is not dependent on the interpreter; Even if the interpreter changes, the interpretation does not change, therefore the conception of the text remains the same. If the judiciary interprets without complying with these principles, the legal norm will have no known conception in advance. The conception of the legal norm modifies in the hands of the practitioner. In such a case, people will not be able to adjust their behavior according to the rules they know before and it will damage the legal security of the people. When the judiciary complies with the methods and principles of interpretation, the interpretation becomes far from arbitrary. These methods and principles are objective principles and anyone can apply them in the same way. Therefore, predictable answers can be given to controversial problems. The doctrine of interpretation has a function that can never be underestimated and aimed at realizing the rule of law principle. Interpretation on Labor and Social Security Law comprised of three major sections except the introduction and conclusion section. In the first section, general information, concepts, methods of interpretation were examined independently from labor and social security law. Interpretation of Labor and Social Security Legislation and interpretation of employment contracts were examined in the other two main sections.
Keywords: açıklayıcı yorum; amaca uygun yorum; anayasaya uygun yorum; bilimsel yorum; boşluk; case of interpretaion; comparison; conceptionalinterpretation; conflict of norms; contitutionalinterpretation; dar yorum; geniş yorum; güven teorisi; hakimin takdir yetkisi; heuristicinterpretation; interpration in labourlaw; İnterpretaion; interpretaion of legistation; interpretation in favor of theinsured; interpretation of collectivelabouragreement; interpretation of executive; interpretation of favor of workers; interpretation of jurisdiction; interpretation of labourlawregulations; interpretation of socialsecurityregulations; interpretation of workagreement; iş hukukunda yorum; İş kukuku; iş mevzuatının yorumu; iş sözleşmesinin yorumu; işçi lehine yorum ilkesi; judicialdiscretion of law; kavramcı yorum; kıyas; Labor laws and legislation; lafzi yorum; Law and legislation; legal gap; literalinterpretation; menfaatler içtihadı yorum yöntemi; methods of interpretation; narrowinterpretation; niteliksiz yorum; norm çatışması; ofterorinterpretation; sezgisel yorum; sigortalı lehine yorum ilkesi; sisteme uygun yorum; Social security; Sosyal güvenlik; sosyal güvenlik mevzuatının yorumu; tamamlayıcı yorum; tarihi yorum; teleologcalinterpretation; teleologicalinterpretation; themethod of interpretation of thecase; theory of concidence; toplu iş sözleşmesinin yorumu; Turkey; Türkiye; widerinterpratation; yargı yorumu; Yasa ve yasama; yasama yorumu; Yorum; yorum davası; yorum ilkeleri; yorum metotları; yorumda sıra; yürütme yorumu