Afet yönetiminde coğrafi bilgi sistemi uygulama örneği - Yurdoğlu, Ebru (My University, 2008)
Soyadı: Ebru Yurdoğlu letişim Bilimleri Bölüm: Bilişim zhan TINGÖY Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Mart, 2008 rafi Bilgi Sistemi, Afet, Afet Yönetimi, Risk Yönetimi.

AFET YÖNETİMİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMA ÖRNEĞİ Bilişim teknolojisinde, her türlü veriyi toplamak, depolamak, işlenebilir hale getirmek, güncel tutmak buradan da bilgiye en hızlı biçimde ulaşmak ve bu bilgiyi toplum yararına kullanarak paylaşmak önemli bir değer olmuştur. Bu işlevleri yerine getirmede Coğrafi Bilgi Sistemleri etkin yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmakta ve birbirinden çok farklı bilim dallarına hizmet etmektedir. Coğrafi Bilgi Sistemi konumsal verilerin kullanılması bakımından afet ve afet yönetimi ile ilgili tüm çalışmalarda da kullanılabilecek en önemli bilgi sistemini oluşturmaktadır. Bu çalışmada Coğrafi Bilgi Sistemi teknikleri kullanılarak oluşturulan bir afet modeli üzerinden Alibeyköy deresinin taşması sonucu oluşacak olası bir kriz yönetiminin nasıl yapılacağı ve bunun ilgili yerlere nasıl iletilebileceği sorusuna yanıt aranmıştır. Name-Last name: Ebru Yurdoğlu Field: Information Technology Programme: Communication Sciences Thesis supervisor: Associate Professor Özhan Tıngöy Degree awarded and date : Master - March 2008 Key words : Geographic Information System, Disaster, Disaster Management, Risk Management. ABSTRACT GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM SAMPLE APPLICATION IN DISASTER MANAGEMENT Collecting data, storing them, making it processed, updating and accessing to it faster and presenting it to public safe is a very important asset in information technology. To perform all these functions Geographic Information Systems is an effective way and serves to many disciplines. Using positional data in disaster and disaster management studies Geographic Information System builds the most important information system to use positional data. In this paper, a disaster model has created using Geographic Information System technics regarding Alibeykoy Stream overflow and probable crisis management in this case and how to inform related corporations accordingly.
Keywords: Afet Yönetimi