Sivil havacılıkta iş güvenliği açısından kargo bölümünde risklerin değerlendirilmesi ve bir model önerisi - Berber, Furkan (My University, 2025)
Özel Sivil havacılıkta iş güvenliği açısından kargo bölümünde risklerin değerlendirilmesi ve bir model önerisi Bu havacılık sektöründe kargo bölümünde yer alan iş güvenliği risklerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın temel amacı, kargo taşımacılığı süreçlerinde karşılaşılabilecek riskleri belirlemek ve bu risklerin azaltılmasına yönelik bir model önerisi sunmaktır. Tez, öncelikle kargo taşımacılığının tanımı ve sınıflandırılması ile başlamaktadır; genel ve özel kargo türlerinin taşımacılık süreçlerine etkileri üzerinde durulmaktadır. Çalışmada, hava kargo taşımacılığının uygulama aşamaları ve gereksinimleri detaylandırılmış, özellikle paketleme ve taşıma koşullarının önemi vurgulanmıştır. Risk değerlendirme süreçlerinin önemi üzerine yapılan detaylı analizler, iş sağlığı ve güvenliği açısından kritik bir gereklilik olarak sunulmuştur. Ayrıca, risk analizi yöntemlerinin çeşitliliği ve uygulama alanları üzerinde durularak, her işletme için uygun risk değerlendirme metodolojilerinin belirlenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Tezde, insan faktörlerinin havacılık sektöründeki kazaların ve hataların önemli bir nedeni olduğu belirtilerek, bakım süreçlerinde insan kaynaklı hataların önlenmesine yönelik önerilen stratejiler üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak, tezin sunduğu model ile iş güvenliği önlemleri artırılarak, kargo bölümündeki risklerin minimize edilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma, sektörde mevcut olan iş güvenliği meselelerine ışık tutmakta ve gelecekteki çalışmalara temel oluşturabilecek öneriler geliştirmektedir.

Evaluation of risks in the cargo section in terms of occupational safety in civil aviation and a model proposal This master's thesis is prepared to evaluate the occupational safety risks present in the cargo section of the civil aviation sector. The primary aim of the study is to identify the risks that may be encountered in the cargo transportation processes and to propose a model aimed at mitigating these risks. The thesis begins with a definition and classification of cargo transportation, highlighting the impacts of general and special cargo types on the transportation processes. The study details the application stages and requirements of air cargo transportation, emphasizing the importance of packaging and transportation conditions. It discusses the significance of risk assessment processes as a critical requirement for occupational health and safety. Furthermore, it elaborates on the diversity of risk analysis methods and their areas of application, suggesting that suitable risk assessment methodologies should be determined for each enterprise. The thesis indicates that human factors are a significant cause of accidents and errors in the aviation sector and provides a comprehensive evaluation of proposed strategies to prevent human-related mistakes in maintenance processes. Consequently, the model presented in the study aims to enhance occupational safety measures and minimize risks in the cargo section. This work sheds light on the existing occupational safety issues in the sector and develops suggestions that could serve as a foundation for future studies.
Evaluation of risks in the cargo section in terms of occupational safety in civil aviation and a model proposal
Keywords: cargo transportation; Civil aviation; human factors; iş güvenliği; İş güvenliği; iş sağlığı; Job security; kargo taşımacılığı; occupational safety; Private flying; risk assessment; risk değerlendirmesi; Sivil havacılık; Turkey; Türkiye