Tarih dersinde reggio emilia yaklaşımı: bir eylem araştırması - Yaşar, Halis Yavuz (My University, 2018)
Bu çalışmada Reggio Emilia ile tarih dersleri arasında kurulan ilişki uygulama ile pratik hale getirilmiştir. Reggio Emilia yaklaşımı doğrultusunda tasarlanan tarih öğretiminin tarihsel düşünme becerilerinin çocuklarda ne şekillerde kazanıldığı gösterilmiştir. Çalışma İstanbul, Şişli, Esentepe’de bulunan ve Reggio Emilia yaklaşımıyla eğitim veren Yeni Okul’da gerçekleştirilmiştir. Yaşları 78 ile 89 ay arasında değişen 18 çocuk üzerinde çalışıldı. Yönergeler doğrultusunda oluşturulan 4 etkinlik her biri 2 ders saatinde olmak üzere gerçekleştirildi. Etkinliklerde Reggio Emilia yaklaşımıyla tarih dersi tasarlanmıştır.Bu etkinlikler iş birlikli olup çevre açısından da yapılandırılarak sosyal ve fiziki entegrasyona uygun hale getirilmiştir. Aynı zamanda etkinlikler aralarındaki geçişkenlikler ve bağlantılar sayesinde bir süreç olarak sürdürülmüştür. Etkinliklerin yapılandırılması sürecince özellikle birinci elden kaynakların kullanılmasına dikkat edilmiş ve 405 numaralı Üsküdar kadı sicili bunun için ana kaynak vazifesi görmüştür. Yapılandırma sürecinde yine sicil periferisinde ona uygun olarak başka kaynaklardan da yararlanılmış ve bunların da yoğunluk olarak birinci elden kaynaklar olmasına özen gösterilmiştir. Araştırma nitel araştırma olup eylem araştırması modeline uygun olarak tasarlanmıştır. Öğrencilerin etkinlikler sonrasında ortaya koymuş olduğu ürünler ise öğrenilenlerin davranışa yansıması noktasında değerlendirilerek çıktı olarak kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra çocukların etkinlikler esnasında konuya ilişkin tutumları ve sözleri not defterine kaydedilmiştir. Bu minvalde veriler öğrenci çalışmaları, mülakat ve gözlem ile kaydedilerek elde edilmişlerdir. Elde edilen verilerin analiz sürecinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır.

In this study, the relationship between Reggio Emilia and history lessons was made practical by practice. It has been shown how historical thinking skills of history teaching designed in the direction of the Reggio Emilia approach are acquired in children. The study was carried out in Yeni Okul, which is located in Esentepe, Şişli, Istanbul and offers training with Reggio Emilia approach. They worked between 78 and 89 months of age and 18 children were working. The 4 events organized in the direction of the directors were realized in 2 class hours each. In the events the history lesson was designed with Reggio Emilia approach.These studies are collaborative and structured in terms of the environment and adapted to social and physical integration. At the same time, activities have been carried on as a process through the passages and connections between them. During the structuring of the events, attention was paid especially to the use of first-hand resources and the main source for this was the Üsküdar kadı sicili number 405. In the construction process, it was also benefited from other sources in the peripheries of the registry and it was taken care that they were first-hand sources as intensity. Research is qualitative research and is designed in accordance with the model of action research. The products which the students put out after the events were recorded as the outputs of the evaluation of the behavior of the learners. In addition, the children's attitudes and sayings about the topic during the activities were recorded in the note book. In this case, the data were obtained by recording student work, interview and observation. Descriptive analysis and content analysis were used in the analysis process of the obtained data.
Keywords: Historical Thinking Skills; History; History Education; History teachers; Kadı Sicili Reggio Emilia; Kadi Sicili; Öğrenim ve öğretim; Öğrenim ve öğretim (Orta); Reggio Emilia; Reggio Emilia (Italy); Reggio Emilia (İtalya); Reggio Emilia approach; Reggio Emilia yaklaşımı; Study and teaching; Study and teaching (Middle school); Tarih; Tarih Eğitimi; Tarih öğretmenleri; Tarihsel Düşünme Becerileri; Training of; Yetiştirilmesi