Çocuklara mahsus gazete”de değerler eğitimi : (101-200. sayılar) - Latifoğlu, Narin (My University, 2013)
ocuklara Mahsus Gazete, Dinî ve Ahlaki Değerler ÖZET “ÇOCUKLARA MAHSUS GAZETE” DE DEĞERLER EĞİTİMİ (101- 200. SAYILAR) Çocuklara Mahsus Gazete, 1896-1905 yılları arasında yayımlanmış bir çocuk dergisidir. Bu dergi, II. Abdülhamid döneminde yayımlanan çocuk dergi ve gazeteleri arasında değer eğitimi açısından önemli bir yer teşkil etmektedir. Dergi, çocuklara yönelik birçok konuyu gündeme getirmiş özellikle dinî ve ahlaki değerlerin çocuklara kazandırılmasında etkili olmuştur. Derginin okurları tarafından beğenilmesi ve takip edilmesinde dil ve anlatımın yanında farklı edebî türlerinde kullanılmış olması, uzun süre yayın hayatını devam ettirmesinde katkı sağlamıştır. Osmanlı’da kız ve erkek çocukların geniş bilgi sahibi ve ahlaki açıdan donanımlı olarak yetişmeleri, devletin eğitim sisteminin hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için mekteplerin yanı sıra çıkarılan çocuk dergileri aracılığıyla çocukların eğitilmesine önem verilmiştir. Bu bağlamda ÇMG’ de, özellikle mektep çağı çocuklarına hitap edilmiş ve onlardan daha başarılı olmaları için çok çalışmaları istenmiştir. Bunun yanında dergide yaş grupları dikkate alınmadan yaygın eğitim kapsamı içine giren çocuk ve yetişkinlerin de istifade edeceği bilgilere yer verilmiştir. Çocuklara Mahsus Gazete yayın faaliyetinde bulunduğu süre içerisinde çocukların olumlu değerleri kazanmasında, istenmeyen davranış ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmasında katkı sağlamış bir dergi olarak görülmelidir. Bu bağlamda bugünkü değer eğitimi ve öğretimi alanında yapılacak çalışmalara kaynak teşkil edecek nitelikte olduğu düşünülmektedir. Value Education, Children’s Newspaper, Religious and Moral Values

EDUCATION OF VALUES IN “CHILDREN’S NEWSPAPER” (ÇOCUKLARA MAHSUS GAZETE) (ISSUES 101st – 200th.) Children’s Newspaper (Çocuklara Mahsus Gazete) is a children’s magazine published between the years of 1896-1905. This magazine constitutes an important place for the children’s magazine and gazettes published during the reign of Abdulhamid II. The magazine brought up several issues for the children and it was especially effective in brining religious and moral values in for children. The magazine was appreciated and followed by the readers due to its language, narration and usage of different literary styles, and it contributed to its long standing publishing life. Raising girls and boys with a vast information and equipped in terms of moral issues was within the purposes of governmental education system in the Ottoman Empire. In order to achieve these purposes, an emphasize was put on publishing of children’s magazines in addition to the schools. In this context, in GFK especially school-age children were addressed and they were asked to study more in order to become successful. Besides that the magazine included information which can be used by all kinds of children and adults regardless of their age groups. Children’s Newspaper should be considered as a magazine which helped children to gain positive values and stay away from undesired behaviors and bad habits during its active period. In this context, it should be considered as a resource for the new studies to be performed in the education and teaching of values.
Keywords: Değerler (İslamiyet); Din Felsefesi; İslam