Alt ekstremite cerrahisi sonrası uygulanan ağırlık aktarma protokollerinin basınç sensörü ve mobil uygulama ile takibinin klinik iyileşme üzerine etkisi - Avcı, Ender Ersin (My University, 2023)
Amaç: Alt ekstremite cerrahileri sonrası reçete edilen kısmi ağırlık aktarma (KAA) limitlerine uyumu artırmak için gerçek zamanlı geri bildirim mekanizmasına sahip Weight Bearing Monitoring (WBM) Smart Insole Sistemi’nin geliştirilmesi, geçerliliği ve güvenirliğinin araştırılması ve KAA limitlerine uyum üzerine etkisi ile klinik etkinliğinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: WBM Smart Insole sisteminden ve kuvvet platformundan eş zamanlı kaydedilen 366 adımın ağırlık miktarının ölçümleri ile geçerlik ve güvenirlik çalışması yapıldı. Talus Osteokondral Lezyon (TOL) tanısı nedeniyle cerrahi sonrası KAA rehabilitasyon protokolü ile takip edilecek hastalar (N=14) geri-bildirim (GB) alan (N=7) ve almayan kontrol grubu (N=7) olarak ikiye ayrıldı. Hastaların klinik iyileşme parametrelerinden ağrı şiddeti, kinezyofobi ve fonksiyonel düzeyleri çeşitli klinik ölçekler ve teknoloji tabanlı fonksiyon ölçümleri ile değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler, cerrahi öncesi, cerrahi sonrası 3. ve 6. haftalarda tekrarlandı. Bulgular: GB grubunun post-op 3 ve 6. haftada KAA limitlerine uyumları %92 iken, kontrol grubunun uyumu sırasıyla %82 ve %28 olarak kaydedildi. GB grubunun postop erken dönemlerde ağrı, kinezyofobi, ayak-ayak bileği fonksiyonları ve teknoloji tabanlı fonksiyon ölçümlerinde kontrol grubuna göre anlamlı gelişme belirlendi (p<0,005). Sonuç: TOL cerrahisi sonrası hastalara ilk 6 haftalık dönemde, ağırlık aktarım miktarlarının uzaktan takibini mümkün kılan ve hastalara anlık geri bildirimde bulunabilen sistemler ile sürecin yönetilmesi KAA limitlerine uyumu artırarak erken dönem iyileşmeyi destekleyen bir yaklaşımdır.

Aims: To develop Weight Bearing Monitoring (WBM) Smart Insole System, has a real-time biofeedback to increase compliance with partial weight bearing (PWB) limits after lower extremity surgeries, to investigate validity and reliability, and to examine effect on compliance with PWB limits and clinical effectiveness. Material and Methods: Validity and reliability study was carried out by measuring the amount of weight of 366 steps recorded simultaneously from WBM Smart Insole system and force platform. Patients (N=14) had undergone surgery due to the diagnosis of Talus Osteochondral Lesion (TOL) were divided into two groups as feedback (N=7) and control group (N=7). Pain severity, kinesiophobia and functional levels of the patients were evaluated using various clinical scales and technology based functional measurements were assesed. All measurements were repeated before surgery and at 3 and 6 weeks after surgery. Findings: Compliance of PWB in feedback group at post-op 3 and 6 weeks was 92% and compliance of control group was recorded as 82% and 28%, respectively. Feedback group showed significant improvement compared to control group in pain, kinesiophobia, foot-ankle functions and technology-based measurements in the early post-op period (p<0.005). Results: Using systems providing instant feedback to patients in the first 6-week period after TOL surgery is an effective treatment approach to support early recovery by increasing compliance with PWB limits
The effects of monitoring weight bearing protocols following lower extremity surgeries via plantar pressure sensors and mobile application on clinical recovery
Keywords: Biofeedback; Clinical recovery; Fizyoterapi; Kısmı ağırlık aktarma; Klinik iyileşme; Partial weight bearing; Physiotherapy; Talus osteochondral lesion; Talus osteokondral lezyon