Yönetici hemşirelerin algılanan alturistik liderlik davranışlarının hemşirelerin yöneticilerine güveni üzerine etkisi - Tercanlı, Merve (My University, 2022)
Amaç: Araştırma, yönetici hemşirelerin algılanan alturistik liderlik davranışlarının, hemşirelerin yöneticilerine duydukları güven üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma İstanbul ilinde bir eğitim araştırma ve bir devlet hastanesinde çalışmakta olan 386 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Alturistik Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği Yöneticiye Güven Alt Boyutu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student’s t test, One-way ANOVA test, Kruskal Wallis-H test, Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 32,02±7,29 olup, %74,4’ünün kadın, %80,6’sının lisans mezunu, %51,6’sının mesleki deneyim süresinin beş yıldan fazla olduğu görüldü. Hemşirelerin Yöneticiye Güven puan ortalaması 4,13±1,04, Alturistik Liderlik Ölçeği puan ortalaması ise 25,50±7,25 olarak bulundu. Hemşirelerin Yöneticiye Güven Alt Boyutundan aldıkları puanlar ile Alturistik Liderlik Ölçeğinden aldıkları puanlar arasında pozitif yönde, anlamlı ilişki saptandı (r=0,865; p<0.001). Yöneticiye Güven puanlarını Alturistik Liderlik Ölçeği puanları (p<0,001), cinsiyet (kadın) (p<0,01) ve çalışma koşulları (iyi) (p<0,05) değişkenlerinin pozitif yönde anlamlı şekilde yordadığı görüldü (DR2= 0,754; F=99,455; p<0,001). Sonuç: Hemşirelerin yöneticilerine güvenlerinin orta düzeyde olduğu, yöneticilerini orta düzeyde alturistik lider olarak algıladıkları, yönetici hemşirelerin algılanan alturistik liderlik davranışları arttıkça hemşirelerin yöneticilerine güvenlerinin arttığı ve en güçlü yordayıcının alturistik liderlik ölçeği puanı olduğu görüldü.

Objective: The research aimed to determine the effect of the perceived altruistic leadership behaviours of manager nurses on nurses’ trust in their managers. Methods: The descriptive and correlational research was conducted with 386 nurses from a training and research hospital and a public hospital in Istanbul. Information Form, Altruistic Leadership Scale, and Organizational Trust Scale’s Trust in Manager Subscale were used to collect data. Descriptive statistics, Student’s t-test, One-way ANOVA test, Kruskal Wallis-H test, Pearson Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis were used to evaluate the data. Results: Nurses’ mean age was 32.02±7.29 years, 74.4% were female, 80.6% had bachelor’s degree, and 51.6% had more than five years of professional experience. Nurses’ mean score from the Trust in Managers Subscale was 4.13±1.04, and 25.50±7.25 from the Altruistic Leadership Scale. A positive significant relationship was found between nurses’ Trust in Managers and Altruistic Leadership Scale scores (r=0.865; p<0.001). Altruistic Leadership Scale scores (p<0.001), gender (female) (p<0.01) and working conditions (good) (p<0.05) were found to predict trust in manager scores positively and significantly (DR2= 0.754; F=99.455; p<0.001). Conclusion: Nurses’ had moderate trust in their managers, perceived their managers as moderately altruistic leaders, their trust in their managers increased as the perceived altruistic leadership behaviours of the manager nurses increased, and the most powerful predictor was the altruistic leadership scale score.
Keywords: Altruism; Altruistic Leadership; Alturistik Liderlik; Alturizm; Executives; Hemşire; Hemşireler; Leadership; Liderlik; Nurses; Trust in manager; Yöneticiler; Yöneticiye Güven Nurse