Din sosyolojisi açısından dinlerarası ilişkilerde Tevrat ve İncil ölçütleri - Öz, Ayhan (My University, 2004)
Soyadı: Ayhan Öz yat Sosyolojisi Tayfun Amman Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans Tevrat, İncil, Üstün Irk, Misyon

DİN SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN DİNLERARASI İLİŞKİLERDE TEVRAT VE İNCİL ÖLÇÜTLERİ Her dönemde olduğu gibi modern dönemde de toplumlar arası ilişkileri şekillendiren başlıca etkenlerden birisi de dindir. Dinlerin bu gücünün en temel kaynağı ise kutsal metinleridir. Bu yüzden Yahudilerin ve Hıristiyanların diğer din mensuplarına karşı benimsedikleri ilişki biçimleri de büyük oranda Tevrat ve İncil kaynaklı esaslar üzerine oturmaktadır. Ancak gerek Tevrat'ta, gerekse İncil'de birden fazla ilişki modeli bir arada bulunmaktadır. Bunlardan hangilerinin hayata geçirileceği, içinde bulunulan sosyal ve tarihî şartlara bağlı olarak inananlara bırakılmaktadır. Bu çalışma ile, Tevrat ve İncil'de hangi ilişki modellerine yer verildiği; değişen sosyal ve tarihî faktörlere bağlı olarak bunlardan hangilerinin ne kadar pratiğe yansıdığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Hayata geçirilen kutsal kitap kaynaklı ilişki modellerinin modern döneme gelindikçe yumuşama eğilimine girdiği; böylesine olumlu bir değişime rağmen Yahudilikte üstün ırk, Hıristiyanlıkta ise misyon kavramının dinlerarası ilişkilerdeki belirleyiciliğinin devam ettiği görülmüştür. Name and Surname: Ayhan Öz Field: Theology Programme: Religion Sociology Supervisor: Doç. Dr. M. Tayfun Amman Degree Awarded and Date: Master-Kasım 2004 Old Testament, New Testament, Superior Race, Mission ABSTRACT IN RESPECT OF RELIGION SOCIOLOGY THE OLD AND NEW TESTAMENT CRITERIA FOR RELATIONSHIPS BETWEEN RELIGIONS As it has always been in all the times, religion is one of the most important factors effecting the reletionships among societies in the modern era too. The basic soruces of the strenght of the religions are their holy texts. That's why the type of relations that Jewish and Christian people have for other religions' members alsa depends mostly on the essentials originating from the Old and New Testament. However, both the Old and New Testament include more than one type of relations together. Putting which ones into practice is left to believers depending on the social and historical conditions. Wiht this thesis, it has been tries to bring up that the Old and New Testament include which relationship models and which ones of these have been practiced depending on the changing social and historical factor. It has been seen that the relationship models originating from holy books that have been put into practice have inclined to be softer as coming to the modern era; in spite of such a positive change, in Jewishness superior race and in Christianity missionare diagnostic concepts for relationships among religions.
Keywords: Dİn Sosyolojisi; Dini kurumlar; Kurumlar; Toplum bilimleri