Almanya'nın nükleer enerji politikasını etkileyen faktörler - Muradov, Elman (Öneri Dergisi, 2012)
Özet 2011 yılının mart ayında Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde deprem ve tsunami sonrasında meydana gelen nükleer felaket, tüm dünyada enerji sisteminde nükleer enerjinin devamlılığı konusunda tartışmaların yoğunlaşmasına yol açtı. Felaket sonucu ABD gibi bazı ülkeler güvenlik standartlarını yeniden gözden geçirme ve bunları güncelleme yoluna giderlerken bazıları da mevcut nükleer santrallerini zaman içinde tamamen devre dışı bırakıp nükleer enerjiden tamamen vazgeçmeye karar verdiler. Şöyle ki, Almanya 2022 yılına kadar tüm nükleer santralleri kapatma kararı aldı. Çalışmanın konusunu Almanya’nın nükleer enerji politikası oluşturmaktadır. Çalışmada dünyada ve Almanya’da nükleer enerjinin tarihi gelişimi bu enerji kaynağının olumlu ve olumsuz yanları üzerinde durulmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da nükleer enerji kaynağına olan ihtiyaç tartışma konusu olmuştur. Çalışmanın amacı nükleer enerjinin özelliklerini ve bu enerji kaynağı ile ilgili Almanya’da yaşanan tartışmaların içeriğini bilim dünyasına duyurmaktır. Abstract Tragic March 2011 earthquake and tsunami in Japan have raised questions about the future viability of nuclear power in the energy system around the world. As a result of the crisis at the Fukushima nuclear power station, a number of countries, including United States have announced safety reviews of the nuclear facilities, with some announcing plants to be shut down some of their older reactors. So Germany will shut down all of its nuclear power plants by 2022. The subject of the study is a nuclear energy policy followed in Germany. The historical development process of the nuclear energy, specially in Germany, also application areas of this energy has been investigated and special attention are paid to the advantages and disadvantages of the nuclear energy in this study. The need to the nuclear energy sources has been a topic for the discussions all over the world and also in Germany. The aim of study is to research the specificity of nuclear energy policy in Germany and to analyse the content of the discussions on the nuclear energy in depth.
Keywords: Enerji, Nükleer Enerji Politikası, Almanya; Energy, Nuclear Energy Policy, Germany