Sosyal inovasyon üzerine bir araştırma - Akçil, Arzu (My University, 2019)
Bu çalışmanın öncelikli amacı, sosyal inovasyona dair literatürdeki çeşitliçalışmaları inceleyerek, kavramın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamak ve çeşitliuygulama örnekleri üzerinden sosyal inovasyonun, gerek bireysel gerek toplumsalyaşantımız bakımından ne denli önem arz eden bir konu olduğuna dikkat çekmektir.Sosyal inovasyon hakkında literatürde pek çok farklı tanımın yapılmış olması,onun; üzerinde uzlaşma sağlanamamış karmaşık bir konu olduğu izlenimini vermektedir.Hâlbuki tanımlamalardaki bu çeşitliliğin; farklı sebeplere dayanan ve farklı çözümler yada faydalar sunan uygulamalar esas alınarak yapılmış olmasından kaynaklandığıdüşünülmektedir. Bu durumda tanımlamalardaki bu sayıca çokluk bir çelişki ya dakarmaşa emaresi değil bir zenginlik ve çeşitlilik belirtisi olarak algılanmalıdır.Çalışma kapsamında ülkemizden ve dünyadan çeşitli uygulama örneklerine yerverilmiştir. Gerek çalışma kapsamında bahsi geçen, gerekse son bölümde detaylıincelenen vakalar; sorun çözme ya da fayda yaratma misyonu ile yola çıkmış veamacına ulaşmış uygulamalar arasından özenle seçilmiştir.Bu çalışmada bahsedilen sorunlar, zorlayıcı durum ya da yaşamsal aksaklıklartek tip değildir. Öyle ki çalışma kapsamında; dünyanın en fakir bölgelerinde yaşanan,modern dünyada yaşayan bireylerin hayal bile edemeyeceği kadar basit fakat hayatizorluklardan; modern dünyanın getirdiği yalnızlaştırıcı, dışlayıcı zorluklara kadar genişbir skalada pek çok farklı vaka ele alınmıştır.

The primary objective of this study is contributing to a better understanding ofthe concept and drawing attention to the importance of social innovation in terms of ourindividual and social life through various applied examples in life by examining thevarious studies about social innovation.There are many different definitions in the literature about social innovation; soit gives an impression that it is a complex issue that could not be reached on consensus.However, this diversity in the definitions means that it is based on different causes andapplications that offer different solutions or benefits. In this case, having a lot ofdefinitions should not be considered as a sign of contradiction or confusion, but as asign of richness of diversity.Within the scope of this study various applied examples from Turkey and theworld have been included. Both the cases mentioned in the general scope of this studyand the cases examined in the last section have been selected carefully among thevarious applications with the mission of problem-solving or creating a benefit.The problems, challenges or disruptions in life mentioned in this study are notuniform. Within the scope of this study; the examples are considered in a very widescale from the simple but vital challenges that people in the world's poorest regionshave to confront every day, which cannot even be dreamed of by people living inmodern world; to the isolationist, exclusionary difficulties brought by the modern life.
Keywords: case study; establishing benefits; fayda yaratma; kök neden; mission; misyon; problem solving; root cause; sorun çözme; Sosyal inovasyon; vaka analizi Social innovation