Brevifilamentum seksiyonunda yer alan 3 farklı origanum türünün antidiyabetik aktivite açısından incelenmesi - Tanrıverdi, Başak (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Origanum cinsinin Brevifilamentum seksiyonunda bulunan Origanum bargyli Mouterde (OB), Origanum haussknechtii Boiss (OH) ve Origanum rotundifolium Boiss (OR) türlerinin antidiyabetik aktivitelerini değerlendirmek ve antioksidan etkilerinin desteğiyle diyabetteki rollerini araştırmaktır. OB, OH ve OR'nin antidiyabetik aktiviteleri ilk kez bu çalışmada araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bitkilerin etanol ekstreleri üzerinde DPPH radikalini ve ABTS•+ radikal katyonunu süpürücü aktivite tayinleri, antidiyabetik aktivite için α-glukozidaz inhibitör aktivite tayini ve total fenolik bileşik, total flavonoit, total triterpen bileşik miktar tayinleri yapılmıştır. En aktif bulunan türün en aktif fraksiyonun majör bileşeni HPLC ile analiz edilmiştir. Bulgular: OB, standart akarboz (261,7 µg/ mL) ile karşılaştırıldığında 204,20 µg/ mL İK50 değeri ile antidiyabetik açıdan en aktif tür olarak bulunmuştur. Ayrıca 12,70 ve 32,62 µg/ mL İK50 değerleri ile DPPH ve ABTS•+ radikallerine karşı güçlü antioksidan aktivite sergilemiştir OB’nin etanol ekstresinin kloroform fraksiyonu, α-glukozidaz enzimine karşı 126,50 µg/ mL İK50 değeri ile standarttan daha yüksek inhibitör aktivite göstererek en aktif fraksiyon olarak tespit edilmiştir. Etil asetat fraksiyonu ise toplam fenolik ve flavonoit içerikleri açısından en zengin fraksiyon olarak bulunmuş ve değerleri sırasıyla 294,50 ve 227,20 mg/ g olarak kaydedilmiştir. Sonuç: Bu bulgular OB'nin diyabet yönetiminde ve oksidatif strese bağlı komplikasyonların azaltılmasında potansiyel bir rol oynayabileceğini göstermektedir ve diyabete karşı yeni bitkisel ilaçların geliştirilmesinde iyi bir aday olabilir.

Objective: The aim of this thesis was to evaluate the antidiabetic activities of Origanum bargyli Mouterde (OB), Origanum haussknechtii Boiss (OH), and Origanum rotundifolium Boiss (OR) species from the Brevifilamentum section of the genus Origanum and to investigate their role in diabetes with the support of their antioxidant effects. Antidiabetic activities on OB, OH, and OR were investigated for the first time in this study. Materials and Methods: Determinations of DPPH radical and ABTS•+ radical cation scavenging activities, α-glucosidase inhibitor activity for antidiabetic activity, and total phenolic compounds, total flavonoids, and total triterpenoid compound quantities were performed on the ethanol extracts of the plants. The major component of the most active fraction of the most active species was analyzed by HPLC. Results: OB was found to be the most active species in terms of antidiabetic activity with an IC50 value of 204,20 µg/ mL compared to the standard acarbose (261,7 µg/ mL). Additionally, it exhibited strong antioxidant activity against DPPH and ABTS•+ radicals with IC50 values of 12,70 and 32,62 µg/ mL, respectively. The chloroform fraction of OB's ethanol extract was identified as the most active fraction against the α-glucosidase enzyme with an IC50 value of 126,50 µg/ mL, showing higher inhibitory activity than the standard. The ethyl acetate fraction was found to be the richest in total phenolic and flavonoit contents, recorded as 294,50 and 227,20 mg/ g, respectively. Conclusion: These findings suggest that OB may play a potential role in the management of diabetes and the reduction of complications related to oxidative stress, and it could be a good candidate for the development of new herbal drugs against diabetes.
Investigation of antidiabetic activity of 3 different origanum species from the brevifilamentum section
Keywords: antidiabetes; antidiyabet; antioksidan Origanum rotundifolium; antioxidant; Farmakognozi; O. bargyli; O. haussknechtii; Origanum rotundifolium; Pharmacognosy