Medyada bilginin kalitesi ile kar maksimizasyonu kavramlarının çatışması - Tepret, Gizem (My University, 2012)
TEZ ÖZETİ MEDYADA BİLGİNİN KALİTESİ İLE KAR MAKSİMİZASYONU KAVRAMLARININ ÇATIŞMASI Türkiye’nin ekonomik ve siyasal koşullarında zaman içinde bireylerin değişen algıları ve davranışları piyasalara, işletmelere ve toplumsal kültüre etki etmiştir. Elbette bu etkinin büyük bölümünün bilginin temel sağlayıcısı medya dediğimiz kitle iletişim araçları vasıtası ile meydana geldiği kabul görmüştür. Daha demokratik bir toplum yolunda ilerleme iddiasında bulunan Türkiye’de, medyanın Türk toplumunu yönlendirme gücü muazzamdır. Medyanın değişen piyasa koşulları ile birlikte sahipliğinin ulusal ve uluslar arası sermaye güçlerine geçerek holdingleşmiştir. Bu yönlendirme gücünü holding hissedarları lehine, etik ilkelere aykırı, karı maksimize etme temelli, boşaltılmış ve kalitesiz bilgi arz etme olasılığını gündeme getirmiştir. Keza zaman içinde meydana gelen olaylar , ihlaller, mahkemeler, RTÜK ve Basın Konseyi Kararları da bu durumu destekleyici nitelikte sonuçlar elde etmişlerdir. Bu araştırmada bilgi arzının asıl sahibi medyanın sunduğu hizmetin kalitesinin, değişen piyasa koşulları ile birlikte ‘işletme’ kategorisine geçiş yapan medyanın ‘karı maksimize etme’ hedefi tarafından düşürülüp düşürülmediği sorgulanmıştır.

CONFLICT WITH THE QUALITY OF INFORMATION and PROFIT MAXIMIZATION IN MEDIA The economic and political conditions of Turkey's, the changing perceptions and behaviors of individuals over time, effect markets, businesses and social culture. Of course, the majority of this effect is recognized to occur by the main provider of information, the mass media. Turkey, which claims to progress towards a more democratic society, the media directs the Turkish society is enormous. Ownership of the media with changing market conditions known that passed into the hands of national and international capital forces. This route in favor of the shareholders holding power, contrary to ethical principles, based on maximizing profit, evacuated and brought up the possibility to supply quality information. Also events occurring within, the violations, the courts, and the Press Council Resolutions RTÜK have found results in support of this situation. In this study, quality of services offered by the media, the owner of the supply of information, along with the changing market conditions, 'business' category of the media who pass 'profit maximizing' thrown off by the target was reduced questioned.
Keywords: Bilgi; Medya