Deneyimsel öğrenmeye dayalı takım çalışmasını geliştirici rekreasyonel aktivitelerin takım iklimi üzerine etkisi - Uğurlu, Alkan (My University, 2012)
Günümüzde şirketler çalışanlarının performanslarını arttırmak amacıyla pek çok hizmet içi eğitim düzenlemektedir. Bu hizmet içi eğitimlerden biride yaşayarak öğrenme adıyla anılan ve deneyimsel öğrenmeye dayalı takım çalışmasını geliştirici aktivitelerden oluşan eğitim sürecidir. Bu doğrultuda bu çalışmada hali hazırda kullanılmakta olan, takım çalışmasını geliştirici aktivitelerin çalışanların iş hayatlarına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Takım çalışmasını geliştirici aktivitelerin takım iklimi üzerine etkisinin belirlenmesi için 6 alt boyuttan oluşan Takım İklimi Envanteri (Alfa: 0.97) ile ölçüm yapıldı. Araştırmaya, 3 ayrı şirketten toplam 52 çalışan katıldı. Bu 52 çalışandan 24’ü deney grubunda, 28’i ise kontrol grubunda yer aldı. Her iki gruba da takım iklimi envanteri uygulandı. Yaklaşık bir hafta sonra aktivitelerin uygulamaları gerçekleştirildi. Aktivite uygulamasını takiben yaklaşık 1 ay sonra Takım İklimi Envanteri ikinci kez uygulandı. Envanterden elde edilen bulgulara eşleştirilmiş t-testi ve bağımsız gruplarda t-testi analizleri yapılmış ve p değeri 0.05 kabul edilmiştir. Öntest – Sontest skorları karşılaştırıldığında aktivitelere katılan deney grubunun envanterin tüm alt boyutlarında pozitif bir artış gözlemlendi. Fakat bu artış istatistikî olarak anlamlı değildi. Kontrol grubunda ise herhangi bir artış gözlenmemiştir. Sonuç olarak takım çalışmasını geliştirici aktivitelerin çalışanların meslek yaşamları üzerinde pozitif etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Takım Çalışması, Takım İklimi, Deneyimsel Öğrenme, Takım Çalışmasını Geliştirici Aktiviteler

Determination of The Effeect of Experiential Learning Based Recreational Team Building Activities on the Team Climate Today many companies are organizing inservice training programs in order to increase the performance of their employees. One of these inservice training methods is named experiental learning which is a training process consists of activities that develop teamwork which emphasizes the experience based learning. The aim of this study is to find out the effects of activities which develop teamwork of the employee’s working life. To determine the effect of activities that develop teamwork on team climate, the measurement was made by using “Team Climate Inventory” (Alpha: 0.97) with 6 subdimensions. 52 employees from 3 different companies participated in this study. 24 of them were included in the test group. 28 employees were in the control group. “Team Climate Inventory” were applied to the both groups. One week after the inventory was taken the activites were applied to the employees. “The Team Climate Inventory” were applied second time about a month after the activities were put into effect. Independent samples T-test and Paired T-test were used to in order to analyze the Team Climate Inventory results of both groups and the p value is considered to be 0.05. A positive increase on all subscales of test group’s Team Climate Inventory is observed when Pre-test and Post-test scores were compared. As a result the increase was not significant statistically. No increase was seen on the control group. As a result it is possible to determine that the teamwork activities have a positive effect on team climate. Key words: Team Work, Team Climate, Experiantial Learning, Team Building Activities.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Takım Çalşması