Sınıf 5 kavitelerde restoratif materyal seçimi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yeni nesil self adeziv akışkan kompozit, kompomer ve nanohibrid kompozit ile restore edilen Sınıf 5 restorasyonların mikrosızıntı değerlerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Otuz adet üst santral dişin bukkal yüzeyinde standardize Sınıf 5 kavite (2x4x1.5mm) hazırlandı. Dişler rastgele üç gruba ayrıldı (n=10): Group DEC: DyractExtra Kompomer; Group EWB: Embrace WetBond Akışkan Kompozit; Group NHC: Nano-hibrid Kompozit Grandio. Bitirme ve cila işleminden sonra dişler 37°C'de distile suda 4 hafta bekletildi, %0,5 bazik fuksine batırıldı ve sonrasında aksiyel kesitler alındı. Boya penetrasyonu stereomikroskopta (X50) incelendi. Mikrosızıntı değerleri µm cinsinden hesaplandı. Bulgular: Grupların mikrosızıntı değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.046). En yüksek mikrosızıntı değeri Grup DEC'de (550 ± 250 µm) gözlenirken, en düşük değer Grup EWB'da (260 ± 130 µm) gözlemlendi. Sonuç: Restoratif materyallerin hiçbiri mikrosızıntıyı elimine edememiştir. Sınıf 5 kavitelerin yeni nesil self adeziv akışkan kompozitler ile restore edilmesi mikrosızıntıyı azaltmaktadır.

Background: The aim of this study was to evaluate the microleakage values of class V cavities restored with a new self-adhesive flowable composite, compomer, and nanohybrid composite. Methods: Standardized class 5 cavities (2x4x1.5mm) were prepared on the buccal surface of thirty human maxillary incisors. Teeth were randomly assigned into three groups (n = 10): Group DEC: DyractExtra Compomer; Group EWB: Embrace WetBond Flowable Composite; Group NHC: Nano-hybrid Composite Grandio. After finishing and polishing, the teeth were stored in distilled water at 37°C for 4 weeks, immersed in a %0,05 basic fuchsine for 24 hours, and then longitudinally sectioned. Dye penetration was measured with a stereomicroscope at x50 magnification. The microleakage values were measured in micrometer (µm) unit. Results: Statistically significant differences were found between the microleakage values of the groups (p=0.046). The highest mean microleakage value was observed in group DEC (550 ± 250 µm), the lowest in group EWB (260 ± 130 µm). Conclusion: None of the restorative materials completely prevented microleakage in Class 5 restorations. The restoration of class 5 cavities with flowable composite reduces microleakage.
Restorative material selection in class 5 cavities
Keywords: Diş Hekimliği