Ebelik öğrencilerinde mesleki güdülenme - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Çalışmanın amacı, Sağlık Yüksekokulu ebelik öğrencilerinin mesleki güdülenme düzeylerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Türkiye’deki tüm Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü öğrencileri, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden sekiz yüz otuz dört (n=834) öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu ve daha önce geçerlilik ve güvenirliliği sınanmış güdülenme ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.00 paket programında; aritmetik ortalama, yüzdelik ve t testlerinden yaralanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 21.45±2.07 yıl olduğu, %69.5’inin düz lise mezunu olduğu, %28.6’sı aile yanında, %40.9’unun ise yurtta kaldığı, %54.3’ünün ilk sırada hemşirelik bölümünü, %17.1’inin ise ebelik bölümünü seçtiği, %65.9’unun kendi isteği ile bölümü seçtiği, %16.7’sinin hala bölüm değiştirmeyi düşündüğü saptanmıştır. Öğrencilerin bölümü kendi isteği ile seçme durumu ile mesleki çalışmalara katılma durumu karşılaştırıldığında aralarındaki farkın ileri düzeyde anlamlı olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin içsel güdülenme faktörü güvenirlilik katsayısı alfa değeri ise =.813 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin bölümü seçme nedeni ile bölüm değiştirmeyi düşünmesi karşılaştırıldığında aralarındaki farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, her toplum kendi gözünde mesleklere statü vermekte ve ayrıcalık tanımaktadır. Bu durum eğitim yaşamında mesleki güdülenmeyi ve gelecekte ise mesleki başarıyı olumsuz yönde etkilemektedir.

The aim of the study, midwifery students in Health Sciences to determine the levels of motivation. A questionnaire and motivation scale was used. in the research. 834 students participated inthe research among 10 schools in Turkey. The static analysis of date was done with 16:00 SPSS package program, the arithmetic mean, percentages and evaluated with t tests. Results, the avarege age of the students were 21.45 and 69.5% graduated from ordinary lycees, 28.6% living with their families and 40.9%in the dormitories 54% of the student preference nursing in the exam of the goverment and 17.1% prefered midwifery divisions. Sixty-five point nine percent of the participants made their choises by themselves. But 16.7%was traying to change their divisions. The differantion is were found meaningful when preference made by the students compared by the motivation to participate to professional works. The reability confident (Cronbach’s alpha) of the motivation scale was found 0.813. Conclusions every society gives status to the proffessions. Therefore students wants to be educated in theprofessions that is percieved as convenant in their society otherwise their successes fails. It is recommended to give social support to the midwifery students while educating in the universities.
The professional motivation of midwifery students
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Psikoloji