Cemil Meriç’in eserlerinde manevi ve psikolojik unsurlar - Uğurlu, Elif (My University, 2013)
Cemil Meriç, Din Psikolojisi ÖZET CEMİL MERİÇ’İN ESERLERİNDE MANEVİ VE PSİKOLOJİK UNSURLAR 1916-1987 yılları arasında yaşayan Cemil Meriç, kendi ifadesiyle “işi düşünmek ve düşündüklerini cemiyete sunmak” olan özgün bir düşünürdür. Geniş bir tefekkür gücüne sahip olan Meriç’in düşüncesi, Batı’dan Hind’e kadar uzanmıştır. Düşünce dünyasını oluştururken; Milliyetçilik, Sosyalizm, Hint, Koyu Müslümanlık gibi merhalelerden geçen Meriç, gözlerini kaybetmesine rağmen yazmaya ve okumaya olan iştiyakını hiçbir zaman kaybetmemiştir. Dünyaya geldiği çok kültürlü coğrafya, sorunlu aile bağları ve otuz sekiz yaşında gözlerini kaybetmesi Meriç’i yaşadığı dönem ve günümüz düşünürlerinden farklı hale getirmiştir. Eserlerine de yansıyan bu inişli çıkışlı hayatı ve dönem dönem farklılaşan ruh hali ile Meriç, manevi ve psikolojik unsurlar başta olmak üzere birçok açıdan araştırılması ve anlaşılması gereken bir şahsiyettir. Biz bu çalışmamızda Cemil Meriç’in eserlerinde geçen manevi ve psikolojik unsurları ele aldık. Dökümanter yöntem kullanarak oluşturduğumuz bu çalışma, elbette Meriç’i tanımak ve tanıtmak açısında yeterli olmayacaktır. Külliyatının genişliği göz önünde bulundurulduğunda, bizim ele almadığımız eserler ve konular üzerinde, bizden sonra yapılacak çalışmalar da Meriç’i anlamak açısından mutlaka önem taşıyacaktır. Cemil Meriç, Din Psikolojisi

SPIRITUAL AND PSYCHOLOGICAL ELEMENTS IN WORKS OF CEMİL MERİÇ Cemil Meriç, who lived between 1916-1987, is an authentic thinker whose work is to “think and present his thoughts to the society” as he claims. The thought of Meriç with wide interpretation power reaches from West to Indic. Meriç who passed the stages such as Nationalism, Socialism, Indic, Radical Islam while forming his world of thought; never lost his desire for reading and writing although he lost the ability to see. The vast range of difficulties such as his family, his blindness, opinions that made his intellectual life and his environment made Meriç different from his contemporaries and today’s thinkers. When ups and downs of his life and his fluctuating mental situation are combined to his work, Meric is to be considered as a character to be researched and to be assessed in respect to many aspects such as spiritual and psychological elements. At this conjecture, we discussed spiritual and psychological elements in the works of Cemil Meriç in this paper. This study created by using documentary method will not be enough, of course, to be familiar with Meriç and make him know. Regarding of his entire works, this paper will create leverage for further researches which help to understand Meriç.
Keywords: 1917-1987; Din Felsefesi; Din Psikolojisi; Meriç, Cemil