Immigrant Children’s Use of Early Intervention Services in The United States - NİŞANCI, AZİZE ASLIHAN (My University, 2022)
Erken müdahale hizmetleri, gelişmsel geriliği olan bebek ve küçük çocukların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Bu makale, ABD’de göçmen aileler ile göçmen olmayan ailelerin çocukları arasındaki sağlık hizmetlerine erişim farkının erken müdahale hizmetleri için de söz konusu olup olmadığını anlamaktır. İlk olarak özel sağlık gereksinimi olan göçmen ya da azınlık statüsüne sahip çocukların sağlık hizmetlerine erişimi ile ilgili lüteratür incelenmektedir. İkinci olarak, azınlık statüsüne sahip olmakla erken müdahale hizmetlerine erişim arasındaki ilişkiye dair literatür değerlendirilmektedir. Literatür taramasının gösterdiği üzere, göçmen çocukların erken müdahale hizmetlerine erişimi yeterince araştırılmamış bir konudur. Bu çalışmada taranan araştırmalardan göçmen çocukların deneyimlerine dair çıkarım yapılması doğru olmamakla birlikte, makalenin bulguları göçmen çocukların erken müdahale hizmetlerine erişim ile ilgili yapılacak çalışmalar için kaynak teşkil etmektedir.

Early intervention services are designated to meet the needs of infants or toddlers with developmental delays. This article reports the results of a literature review that was conducted to determine whether the well-known discrepancy between the health care access of the children in immigrant families and those in non-immigrant families was also present in early intervention services in the United States. First, studies on the relationship between immigrant/ minority status of children with special health care needs and health care access are reviewed. Second, a review is conducted to understand the relationship between minority status and access to early intervention services. This review shows that problems immigrant children face in utilizing early intervention services have received little attention. Although the findings from studies reviewed in this article cannot be generalized to immigrant children, they can inform future research on barriers to early intervention service utilization by immigrant children.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Göçmen Çocukların Erken Müdahale Hizmetlerini Yararlanmaları
Keywords: Engellilik; Erken müdahale; Göçmen Çocuklar; Early intervention services; Immigrant Children; Disability