Örgütsel tükenmişlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi; bir sivil toplum kuruluşu üzerinde araştırma - Mutlu, Mesut (My University, 2019)
ÖZETAraştırmanın amacı kâr amacı gütmeyen örgütler olarak ifade edilen sivil toplum kuruluşları iş görenlerinin örgütsel tükenmişlik ile örgütsel bağlılık boyutları arasındaki ilişkiyi ampirik çalışmayla ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında evrenin tümüne ulaşmakta engeller olduğu için evreni temsil gücü yüksek İstanbul’da faaliyet yürüten örgütlerden Marmara Hukuk Derneği iş görenleridir. Derneğin 400 iş görenine gönderilen anketlerden 124 tanesi geri dönüş yapmış olup 110 tanesi örnekleme dahil edilmiştir. Veri toplama araçları için Genel Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Allen Meyer Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın modeli, hipotezleri, varsayım ve sınırlılıkları tespit edilmiş olup; standart sapmaları, aritmetik ortalamalar, frekans ve varyanslar ve yüzde dağılımları belirlenmiştir. Ayrıca araştırmanın güvenilirlik, geçerlilik ve faktör analizleri yapılmıştır. Araştırmada Pearson Korelasyn Analizi, KMO ve Barlett’s ve Principal Component Analysis, Vrimax With Kaiser Normalization teknikleri kullanılarak verilerin analizi yapılmıştır.Araştırma sonucunda; Marmara Hukuk Derneği iş görenlerinin örgütsel tükenmişlik düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında ters yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda kâr amacı güden örgütler ile kâr amacı gütmeyen örgüt iş görenleri arasında önemli farklılıklar olmadığı, iş görenlerin davranış tutum ve tepkilerinin farklı olmadığı saptanmıştır.

ABSTRACTThe purpose of the research is reveal the relationship between Organizational Burnout and Organizational Commitment of personnel in non-govermental Organizations which is expressed non-profit organizations.Because of the fact that have some obstacles to reach all population within research, Marmara Law Organization’s personnel, having high representative sample was preferred. The surveys have been sent to 400 personnel. 110 of 124 surveys has been included to the sample. General Information Form, Maslach Burnout Inventory and Allen Meyer Organizational Commitment Inventory were used to collect data. SPSS was used to analyse the data collected. Both research method, hypotheses, constraints of research and the standards deviations, arithmetic averages, frequencies variations and percentage distributions of the research was determined. Besides the reliability, validity and factor analyses was done. With the contribution of Pearson Correlation Analysis, KMO and Barlett’s and Principal Component Analysis and Vrimax with Caiser Normalization techniques, collected data was able to analyzedTo conclude, it has been established that there are negative and significant differences between Organizational burnout level and Organizational Commitment level of personnel in Marmara Law Organization. Finally it has been established that there are no significant differences between attitude and behaviours of personnel in non-profit organizations and profit-oriented organizations. In light of these findings, the results were discussed with the literature and recommendations were made.
Keywords: Business; Civil Society; Gönüllü Organizational Burnout; İşletme; Non-Governmental Organizations; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Örgütsel Tükenmişlik; Sivil Toplum; Sivil Toplum Kuruluşları; Volunteer