Genel sağlık sigortası ile ilgili yasal düzenlemelerin özel sigorta şiketlerine etkileri ve uygulama modeli - Oktay, Mümin (My University, 2007)
Ülkemizde reform niteligi tasıyan Genel Saglık Sigortası kanununun etkiledigi sektörlerden biriside özel saglık sigorta sirketleridir. 2006 yılı verilerine göre özel saglık sigortalı sayısı 975 bine, prim üretimi ise 983 milyon YTL’ ye ulasmıstır. Türkiye nüfusunun 72 milyon oldugunu varsayarsak özel saglık sigortalı sayısı nüfusun % 1.5’i bile degildir. Yıllardır sigorta primlerinin yüksekligi nedeni ile sigortalı sayısı 975 bini geçemeyen ve mevcut hali ile zarar eden özel saglık sigorta sirketleri genel saglık sigortası kanunu ile sigortalı sayısını artırmayı ve zararlarını kara çevirmeyi hedeflemektedirler. Kanunun uygulanmaya baslayacagı ilk yıllarda kanunun kapsayıcılıgı nedeni ile özel saglık sigortalı sayısında bir düsüs beklense de daha sonraki yıllarda özel saglık sigorta sirketlerinin genel saglık sigortasını tamamlayan, tamamlayıcı poliçeler çıkarması ile özel saglık sigortalı sayısının on yıl içinde bes milyonu bulması beklenmektedir. Genel saglık sigortasının mevcut haliyle kapsayıcılıgının çok genis olması nedeni ile özel saglık sigorta sirketleri GSS’nin kapsam dısı bıraktıgı hizmetleri teminat altına alan tamamlayıcı poliçeler çıkaracaklardır. Ülkemizde özellikle büyük sehirlerdeki özel hastanelerin büyük kısmının müsterilerini özel saglık sigortalılar olusturmaktadır. Buna ragmen özel saglık sigorta sirketlerinin özel hastaneler üzerinde yaptırımları çok zayıftır. GSS ile birlikte özel saglık sigorta sirketlerinin özel hastaneler üzerinde yaptırımları artacaktır. Genel Saglık Sigortası kanunu özel sigorta sirketlerinin is yapıs tarzlarını degistirme de bir dönüm noktası olacaktır. Özel sigorta sirketleri yeni dönemde poliçe sürelerinden, hastanelerle yaptıkları anlasmalara, poliçelerde uyguladıkları bekleme sürelerine varan bir çok konuda degisikliklere gideceklerdir. Bu tezde Genel Saglık Sigortası kanun tasarısının özel sigorta sirketlerine etkileri incelenerek öneriler sunulmaya çalısılmıstır. Anahtar Kelimler: Genel Saglık Sigortası, Özel Saglık Sigortası, Tamamlayıcı poliçeler, Poliçe özel sartları, Sigortalı sayısı

“Affects of the Legal Arrangements Regarding General Health Insurance Over Private Insurance Companies and Appliances Models” The changes which could be observed even as a reform in General Health Insurance laws in Turkey , has also influenced private insurance companies . According to statistics of 2006 , there are 975.000 people who has a private insurance which has generated 983 million YTL in Turkey . Taken into consideration of the population of Turkey is 72 million , people who has private insurance is not even %1.5 of whole population . Private insurance companies with very limited customers which is less than %1.5 of whole population of Turkey , has been loosing money for years and now along with the new health insurance law they aim to convert their loss to profit . It is foreseen to decrease on numbers of people who has private insurance at the beginning of activation of the new law , it is exptected to increase the number of people who has private insurance along with different alternatives which is aimed to reac 5 million people within a 10 years time period . Due to the fact that since the current general health insurance policies are very wide , private insurance companies would issue complimentary policies covering the services excluded by GSS . Most of the private hospitals in big cities of Turkey have clients who have private insurances . Even with this fact , private insurance companies do not have enough effect on private hospitals . Their effect is expected to increase after GSS. Private insurance companies will make differences on subjects such as policy periods , agreements made with hospitals and waiting periods applied to policies . In this thesis , effects of a general health insurance bill on insurance companies evaluated and suggestions are offered . Key words : General Health Insurance , Private Health Insurance , Complimentary Policies , Special Conditions , Number of Insureds .
Keywords: Sağlık Kurumları Yöneticiliği; Sağlık Sigortaları; Şirketler_Sigortacılık