Opto elektronik açısal hız sensörü - Şenyürek, Volkan Yusuf (My University, 2007)
OPTO ELEKTRONİK AÇISAL HIZ SENSÖRÜ Optik sistemlerin ve fiber teknolojinin gelişmesi sensör teknolojisinde de gelişmeler meydana getirmiştir. Işığın parcaçık özellikli olması ve dalga boyunun oldukça küçük olması çok yüksek duyarlıklı sönsörlerin yapılmasını sağlamıştır. Araç navigasyon sistemlerinde acısal hız ölçümü için kullanılan mekanik tip jiroskoplarda yerini ilk önce lazer jiroskoplara ve daha sonrada fiber optik jiroskoplara bırakmıştır. Bu tez çalışmasında fiber optik acısal hız sönsörünün fiziksel temeli olan Sagnac etkisi anlatılmıştır. Daha sonra fiber optik jiroskop çeşitleri, bunların avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır. Uygulama olarak karasal uygulamalar için kullanılabilecek bir performansa sahip interferometrik açık döngü (open-loop) fiber optik bir jiroskop gerçekleştirilmiştir. Yapılan jiroskop çeşitli yön ve hızlarda test edilerek duyarlılığı ve dinamik çalışma aralığı tespit edilmiş, eksiklikleri ve sorunları ortaya konmuştur.

OPTO ELECTRONIC ANGULAR VELOCITY SENSOR The improvements achieved in the fiber optic systems caused advancement in sensor technologies. It is possible to manufacture very sensitive sensors, since light has both partical and wave nature and also it’s wave length is very small. Recently the mechanical gyroscopic navigation systems used to measure the angular velocity left its place first to laser gyroscopes and then to fiber optic gyroscopes. In this thesis, firstly, the physical principle of the optic angular velocity sensor which is called the Sagnac effect has been explained. Then the conventional fiber optic gyroscopes have been compared. Advantages and disadvantages have been given. For application, an interferometric open-loop fiber optic gyroscope has been designed and set up. It has been tested with different angular velocities. Its performance, sensitivity and dynamic range were calculated. Its advantages and problems which we encountered have been explained in the conclusion.
Keywords: Optoelektronik; Optoelektronik Aletler